Србија

УПОЗОРЕЊЕ! Ко лажира боловање ОДМАХ ДОБИЈА ОТКАЗ: Следе крупне промене Закона о раду

Послодавци у Србији ускоро ће, највероватније већ од јуна 2019. године, моћи да дају отказ запосленима који отварају лажна боловања, предвиђају најновије измене Закона о раду.

Ове одредбе се доносе због процене да је у Србији, од 280.000 боловања колико се отвори годишње, лажно чак 11 одсто. То значи да више од 30.000 радника сваке године одсуствује са посла, иако нема никаквих здравсвених тегоба.

Предлагач ових законских промена је Привредна комора Србије, а одредбе ће се наћи пред Скупштином почетком наредне године. Председник ПКС Марко Чадеж каже да ће нова регулатива спречити све веће злоупотребе права на боловање.

– ПКС је предложила Министарству рада да се закон допуни тако да послодавац може да затражи извештај здравтсвене установе на основу ког би се утврдила основаност боловања уколико је у току једног месеца проценат запослених који су одсутни већи од 10 одсто. Уколико се утврди да је дошло до злоупотребе права на боловање, послодавац може да запосленом да отказ – каже председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

Небојша Атанацковић из Уније послодаваца Србије каже да је из године у годину све више радника који отварају лажна боловања и да је то посебно приметно у сезони пољопривредних радова.

– Радници из унутрашњости иду на боловање како би радили додатни посао, пре свега у пољопривреди. То је приметно у току сезонских послова у пољу, када запослени који примају минималац користе своје боловање како би узорали њиву, брали јагоде, малине и паприке и тако увећали своја примања – каже Атанацковић.

Он, међутим, напомиње да се на боловању добија 65 одсто зараде и да је то један од разлога зашто лажних одсуства нема још више.

– Ипак увек има оних којима је недолазак на посао пречи од зараде. Најчешће се ваде на болести које се не могу лако проверити, као што су стомачне тегобе, болови у леђима или психички проблеми – подвлачи Атанацковић.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Srbija Danas/Informer.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ