Свет

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: Вашингтон изгубио у Сирији

Председнику Сирије Башару ел Асаду више ништа не прети и Сједињене Америчке Државе треба да прекину своје војно мешање у послове те земље, пише колумниста „Нешенел интереста“ Даг Бендоу.

Према речима Бендоуа, он је провео недељу дана у Сирији и истиче да је тамо „одмах јасно ко је одговоран за све“. У главном граду Дамаску налази се цела елита земље, све владине зграде и снаге безбедности. Скоро свака улица украшена је сликама председника Асада. А становници града са приличним оптимизмом гледају у будућност.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Колумниста наводи да су се Сједињене Америчке Државе ослањале на Асадов одлазак, што је било погрешно, јер он има веома много присталица, а на његово место могао би доћи „неко страшнији“. Осим тога, Вашингтон је желео да Сирија постане демократска и либерална држава, али ниједна од такозваних „умерених опозиционих група“ коју подржавају САД, попут Нусра фронта, није могла довести до овог резултата.

Новинар је позвао америчког председника Доналда Трампа да заустави инвазију у туђу државу и покушаје да се земља распарча.

Он је подсетио да је Асадов положај пре неколико година био жалостан, али сада је он поново повратио већину земље под контролу и победио све противнике.

Трампова администрација мора да обустави своју мисију у Сирији из једноставног разлога: Асад је победио, а Вашингтон изгубио, нагласио је колумниста.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: rs.sputiknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ