Регион Србија

ИРИНЕЈ НАСРЕД ЦЕТИЊА: СРБИ И ЦРНОГОРЦИ СУ ЈЕДАН НАРОД, јесмо подељени, али нисмо раздељени!

Патријарх Српске православне црке Иринеј поручио је данас на Цетињу да су Срби и Црногорци један народ, а иако су подељени, не значи да су раздељени

– Треба једни друге да помажемо и да будемо народ какав господ и наша историја очекују и желе – поручио је Иринеј, који је у Црну Гору допутовао са патријархом Антиохије и целог истока, Јованом X.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је новинарима на Цетињу рекао да му је драго што је у Црној Гори, одакле је, како је додао, и његова мајка пореклом.

Иринеј је навео и да његов гост патријарх антиохијски у Црну Гору донео благослов и жељу да у „нашем народу владају мир, љубав и слога“.

– Ми смо један народ, иако смо подељени, то не значни да смо раздељени – навео је патријарх српски.

Патријарси су око 11 сати стигли на Цетиње, где су у Цетињском манастиру служили свечану доксологију, након које је Митрополит црногорско-приморски Амфилохије поздравио госте.

У пратњи патријарха Иринеја је митрополит загребачко-љубљански Порфирије. У Подгорицу су допутовали и епископи шумадијски Јован и ваљевски Милутин.

Две црквене делегације након Цетињског манастира посетиће манастир Острог, а потом и саборни храм Христовог Васкрсења у Подгорици, где ће им у 16 часова такође бити приређен свечани дочек.

Митрополија црногорска приморска је саопштила да је ово прва посета патријарха Јована X Црној Гори.

“За време краља Николе у Црну Гору је долазио антиохијски патријарх о чему сведочи и икона коју је тада поклонио митрополиту Митрофану Бану, а која ће данас бити изнета на целивање током свечаног дочека и доксологије у Цетињском у манастиру”, саопштено је из МЦП.

 

Извор: Tanjug/Informer.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ