Србија

Пилетину из Лидла продају на ПИЈАЦАМА: Грађани БЕСНИ, то није једина роба коју препродају

То што је пилетина купљена на снижењу у продајним објектима Лидла продавана на пијацама широм Србије је поражавајуће, сматрају у Удружењу потрошача Ефектива.

Грађани из целе Србије јављали су за викенд да се на пијацама увелико препродају пилићи купљени на акцији у овом трговинском ланцу, а то није једина роба која је препродавана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Новосадски медији преносе да је један суграђанин признао да је купио пола тоне шећера јер држи маркет те да му се исплати да у Лидлу купи шећер јефтиније како би га касније препродавао.

Јован Ристић из Ефективе каже да смо сведоци тога да се на пијацама и около њих продаје све и свашта.

– Која је разлика између пилетине купљене у Лидлу и робе донете из Мађарске? Нема је, јер се и једно и друго продаје ма црно и зато је јефтиније, али не и безбедније – сматра он.

Како наводи, поражавајуће није то што је неко купио 50 килограма пилетине да прода на црно, већ чињеница да ће наћи купце који су спремни да купе храну која се продаје у нехигијенским условима само зато што је јефтинија.

– И укупној потрошњи меса у Србији, пилетина чини половину, па се неко досетио да на великој разлици на цени проба да заради. Без обзира на кратак рок употребе, очита је рачуница била да ће роба брзо наћи своје купце“, каже Ристић.

Према његовим речима, нелегална продаја на пијаци је у надлежности комуналне полиције и тржишне инспекције.

– Али већ смо имали прилике да чујемо да министарство трговине не располаже довољним бројем тржишних инспектора, па су потрошачи препуштени себи и својој процени. На жалост, низак стандард и куповна моћ грађана, поједине присиљава да купују и такву робу, а докле год продаја иде, биће и довитљивих трговаца који гледају да зараде на сваки начин – каже Ристић.

 

Извор: Srbija Danas/ B92

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ