Србија

ПЉАЧКА ВЕКА У ПЕНЗИОНОМ ФОНДУ: Преварили 800 људи за чак 100 МИЛИОНА! Ево како да проверите да ли сте преварени!

Радник Фонда ПИО из Ћуприје Б. Г. варао је и покрао људе који су му на име решења које им је издао на руке уплаћивали новац за недостајући стаж до пензије, а он је паре задржао за себе уместо да га проследи у касу Фонда, открива за Курир Светлана Арсић (59), једна од оштећених осигураника пензионог фонда.

Њена агонија, како објашњава, почела је у новембру 2016, након што је остала без посла у фирми „Никунакос“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Паре на руке

– Пошто ми је тада фалило још две године радног стажа до пензије, отишла сам у Фонд ПИО да се распитам о свему и да ме пошаљу за то време на завод за незапослене, да макар од те националне службе примам накнаду док не остварим право на пензију. У Фонду су ми рекли да ми послодавац у ствари последњих годину дана док сам тамо радила није уплаћивао доприносе за здравствено и пензију и да би зато требало да им уплатим 70.623 динара за годину стажу. Издали су ми решење о том дугу крајем јануара 2017. и ја сам раднику Фонда Б. Г., који се представио као овлашћено лице за вођење мог поступка, дала новац на руке, јер је рекао да ће он све остало да среди – присећа се Светлана.

Каже да је убрзо након тога добила потврду да закључно са новембром 2016. има више од 36 година стажа осигурања, на основу чега јој је издато и решење да јој је у наредне две године одобрена накнада од Националне службе за запошљавање.

Шокирана

– У тим документима и пише да у августу 2018, са навршених 38 година стажа, стичем услов за пензију. У августу сам зато и предала Фонду захтев за пензију, али је уследио шок – саопштили су ми да ми недостаје још година дана стажа иако сам им ја то платила!

У настојању да утврди шта се десило, данима је, као каже, обијала прагове Фонда ПИО у Ћуприји и на крају дошла и у централи Фонда у Београду.

– Чим сам им ту рекла о чему је реч, одмах су ми рекли да нисам једина и да има нас таквих 800 преварених! Грдан народ је тај радник Фонда преварио, помињали су суму од чак 100 милиона динара – тврди Светлана, која страхује да ће због лоповлука радника Фонда ПИО Б. Г. остати без пензије.

ПРОВЕРИТЕ ДА ЛИ СТЕ МЕЂУ ПРЕВАРЕНИМА

Морате да одете у филијалу Фонда ПИО с личном картом и затражите од службеника да провери колико имате уплаћеног радног стажа

Или на сајту Фонда ПИО укуцајте матични број и ПИН код, који ћете добити тако што ћете на сајту Фонда ПИО прво послати електронски захтев

Фонд ПИО

МУП И ТУЖИЛАШТВО ВРШЕ ИСТРАГУ

У Фонду ПИО потврђују да су током редовне ревизије предмета у Филијали Ћуприја током септембра 2017. утврдили пропусте у раду запосленог Б. Г.

– То је био разлог да се спроведе контрола предмета које је запослени радио и у седам предмета констатоване су неправилности, о чему је Фонд обавестио МУП и тужилаштво. У свих седам случајева неправилности су учињене злоупотребом службеног положаја запосленог, који није радио по закону и процедурама Фонда, што је био основ за раскид његовог уговора о раду – наводе из Фонда.

Додају да Фонд сарађује са надлежним органима МУП и тужилаштва ради утврђивања чињеничног стања и с тим у вези кривичне одговорности бившег запосленог и лица у чијим предметима су констатоване неправилности. На питање шта ће предузети поводом решавања проблема наше саговорнице Светлане Арсић, нису дали одговори јер је, како кажу, у току истрага МУП и тужилаштва.

 

Извор: Kurir.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ