Свет

Порошенко прети НАТО пактом: Русија ће платити високу цену!

Украјински председник Петро Порошенко је на војним вежбама „Ведро небо 2018“ изјавио да ће „Русија платити високу цену“ оптужујући је за ваздушне нападе на Украјину.

Украјински председник Петро Порошенко је на војним вежбама „Ведро небо 2018“ изјавио да ће „Русија платити високу цену“ оптужујући је за ваздушне нападе на Украјину.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Заједничке вежбе са земљама-чланицама НАТО-а „Ведро небо 2018“ потребне су да би се показало да ће цена коју ће Русија платити за употребу ваздушних снага за напад на Украјину, бити веома висока. Ми се боримо за слободу, боримо се за демократију. Ми веома ценимо солидан и поуздан став који наши партнери из Сједињених Америчких Држава и НАТО-а показују. Не питамо Русију шта да радимо на нашој земљи – написао је Порошенко на свом налогу на Фејсбуку, али није прецизирао где ће се тачно вршити „ваздушни напади“.

Уз видео-снимак приложен уз ову поруку Порошенко је изјавио да украјински војници могу „много тога да науче војнике НАТО-а“.

U.S. sends Moscow a message by training with Ukraine

WATCH: U.S. sends Moscow a message by training with Ukraine.

Posted by NBC Nightly News with Lester Holt on Sunday, October 14, 2018

– Ми много учимо од НАТО-а и НАТО много учи од украјинских војника који се боре у условима руског хибридног рата – написао је украјински председник.

Ваздухопловне вежбе „Ведро небо 2018“ одржавају се на територији Украјине од 8. до 19. октобра. Осим украјинске авијације у вежбама учествују чланице НАТО-а: Белгија, Велика Британија, Данска, Естонија, Холандија, Пољска, Румунија и САД.

Током вежби украјински лидер већ је давао звучне изјаве. Конкретно, Порошенко је наредио да се у Донбасу отврара ватра „како би се спасили животе људи“.

Односи Москве и Кијева погоршали су се након државног преврата у Украјини, повратка Крима у састав Русије и почетка устанка у Донбасу. У јануару 2015. године Врховна рада донела је изјаву у којој се Русија назива „државом-агресором“.

 

Извор: Srbija Danas/rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ