Србија

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ОШТРО ОДГОВОРИО АМБАСАДОРУ СКАТУ: Да сам ја био ту, добио би другачији одговор по питању Косова!

БЕОГРАД – Председник Србије Александар Вучић присуствовао је данас отварању Самита министара транспорта и Форума градоначелника главних градова Кине и земаља Централне и Источне Европе, а одговарајући на питања присутних новинара, он се осврнуо и на опозицију поруком да „се марљиво бори за свој народ, за разлику од њих“.

„Нико не сме да их пита: „Је ли, пријатељу, а одакле ти 5 милиона евра? Од бандита? Или 200.00 евра из катарске амбасаде у Берлину, шта то толико кошта и за шта ће ти? Нико не сме да пита опозиционаре. То нико не сме да пита, а ја сам спреман да одговорим на свако питање, не плашим се и то грађани Србије и виде, када неко ради, када је вредан и поштен. Онда му не можете ништа, можете на друштвеним мрежама да измишљате шта хоћете, да лажете, да кажете да сам имао састанак са Пушкином, да сам поставио криминалца Пају Јовановића на функцију. Ја страх од питања немам, када га будем имао, знаћу да ми је нечиста савест, да сам нешто непоштено радио и против интереса свог народа. До сада сам се марљиво борио за свој народ, и тако планирам и да наставим. Није ми било тешко да признам када погрешим, земља је на добром путу и грађани то осећају“, поновио је председник Вучић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Осврнуо се и на лидера Савеза за Србију Драгана Ђиласа назвавши га „великим јунаком који би да гаси медије и трпе новинаре у затвор“.

„Кад вас они који су хвалили ДС нападају, знате да нешто добро радите за свој народ. Какве ја увреде трпим у свим емисијама које они организују… Јесам ли некад некога тужио? Никада. Пишите шта хоћете, то је цена демократије и бављења политиком. Нажалост морате да трпите и многе лажи, али они нису трпели никакве, у њихово време су лажи царовале, па би још сада да затварају медије. За све нас постоје различити аршини, али се надам да народ то уме ваљано да оцени“, прокоментарисао је шеф државе.

Вучић је додао и да је очекивао да амерички амбасадор, назвавши Косово „независном државом“, покаже мало више поштовања према држави домаћину.

„Представник Владе је требало да реагује, да каже да шта год да је та тзв. влада Косова за вас, за нас је тзв. влада и ниси ти ту, амбасадоре, да исправљаш новинаре, већ да одговараш на питања. Шта ћете, нисам био присутан нажалост, али није то никакав нови став америчке државе, зато сам мого скептичнији у односу на Дачића. Иако је Америка суперсила и морате да разговарате, видећемо у ком ће се смеру то развијати. било би лепо да је показао мало више поштовања према земљи домаћина. То је њихово право, али и наше је право и обавеза да штитимо своју земљу, то ћу чинити увек и на сваком месту. Добио би Скат одговор који је пристојан, али који би штитио интересе наше државе, да сам био ту. Имаћемо много проблема по питању КиМ и моје питање би за све њих било: „А што преговарате са Србијом ако су то све праве владе суверених и независних државе? По основу ког споразума доносите одлуку да правите војску Косова?“ Десети пут их питам где то пише? „, објаснио је он.

Председник је у наставку додао да пензионере очекује бољитак, а да ће држава наставити да се бори и за повећање плата, пре свега лекарима и медицинским сестрама.

„Ни то није довољно, али биће више од онога што су имали“, подвукао је он.

Одговарајући на питања присутних новинара, Вучић је подсетио да се већ за месец дана креће са изградњом јефтиних станова за безбедњаке, док ће се до маја идуће године почети са радовима у 7 градова широм Србије.

„Уместо да неки поздраве добре мере, смањену незапосленост и јавни дуг, они и то нападају. Не можете да кажете да је горе, јер у ваше време нисмо имали ни Народни музеј. Све што сте ви угасили и опљачкали, неко данас поново ставља на ноге. Живи били, па видели. Ја не умем да се бавим пропагандом, него озбиљно одговарам на њихове свакодневне глупости. Замислите да бирам између Јеремића и патријарха српског?! Патријарху хвала на лепим речима о мојој борби за Косово, оне јесу лепе, али и важне и обавезујуће. Борићу се за интересе нашег народа на КиМ свим срцем, а да ли ће то увек бити у сагласју са онима који сањају немогуће нереалне снове, то не могу да знам. Нека пита само неко Јеремића одакле му од Хоа 5 милиона на рачуну? Какве је то лоповлуке радио? А он нам још соли памет“, истакао је Вучић.

За крај је додао да је спреман да разговара увек и са свима, мада је додао да му је чудно што ће Хашим Тачи бити присутан у Паризу, јер „тада тамо иду силе победнице Светског рата, са чиме он нема никакве везе“.

„Он ће на маргину, а онда ја мало да прошетам до маргине, па га можда и видим. Надам се да ће до тада бити неких разговора, али ако и не буде, ја ћу да прошетам до маргине, није ми тешко… Термин разграничење значи да имамо границе између Срба и Албанаца које данас не знамо где су. Јесу оне тамо где кажемо ми, Албанци, Руси, Американци, Кинези, Немци…? Не знамо и нико у свету тачно не зна где су оне, сматрао сам да је важно да то сазнамо зарад наше будућности и да имамо мир са Албанцима наредних 200 година. нисам успео, грађани сматрају да је боље да будено ни на небу ни на земљи и моје да поштујем вољу народа, мада се са тиме не слажем. Наставићу да разговарам са Албанцима, на столу је све дозвољено, свако нека каже шта мисли, па да видимо можемо ли да дођемо договора“, закључио је он.

 

Извор: Kurir.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ