Србија

У СРБИЈИ ОКО 2 МИЛИОНА НЕЛЕГАЛНО ИЗГРАЂЕНИХ ОБЈЕКАТА: Ако не легализујете објекат, сачекаће вас ДРАКОНСКЕ КАЗНЕ!

БЕОГРАД – У Србији тренутно постоји око два милиона нелегално изграђених објеката, а државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Александра Дамњановић казала је да су све службе ангажоване у процесу легализације обавезне да у наредних шест месеци доставе у катастар податке о објектима који су у поступку.

Дамњановић је казала да раније грађени нелегални објекти нису рушени, јер није било могуће рушити објекте на јавним површинама, на мочварном земљишту, као и у заштитној зони културних и природних споменика.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је казала, на основу пописа који је извршен на основу Закона о озакоњењу, дошло се до базе података од милион и 700 хиљада нелегално изграђених објеката, што са раније поднетим захтевима чини укупно око два милиона незаконито изграђених објеката.

Од 2015. године градња се контролише законом о планирању и изградњи, а Дамњановић наводи да је изменама у закону о легализацији прописано за све објекте које су у поступку озакоњења да ће моћи да буду рушени на основу коначног решења.

„То значи да када неки надлежни орган у озакоњењу донесе првостепено решење којим се добија захтев за озакоњење, када такав власник изјави жалбу и она буде одбијена, то је моменат када ће грађевински инспектор моћи да руши такав објекат“, каже Дамњановић.

Истакла је да су све службе ангажоване у процесу легализације обавезне да у наредних шест месеци доставе у катастар податке о објектима који су у поступку, те да док се објекат не легализује забрањено је располагање некретнином.

Навела је и да су предвиђене и високе казне за јавна, комунална и остала предузећа који прикључе објекат који је у поступку озакоњења, а да није већ раније прикључена.

„Они који су прикључени су прикључени, новог прикључења више нема. Предвидели смо казне максималне – од милион и по до три милиона динара за сва овлашћена лица и сва предузећа која учине супротно“, каже Дамњановић.

Она је апеловала на грађане да што пре уђу у поступке озакоњења својих објеката, а будућим и потенцијалним купцима је поручила да не купују непокретности које нису уписане у катастар непокретности.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Kurir.rs/Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ