Русија Свет

И било је време! Американци предају Русима Блиски исток: Путин зна слабости Запада!

Након убиства новинара Џамала Хашогија, Русија се налази у веома добром положају, пише турски лист „Сабах“

Након што је председник САД Доналд Трамп запретио Саудијској Арабији оштром казном због убиства новинара, Ријад је реаговао на ту претњу, чиме је озбиљно помогао Русији, наводи се у тексту.

Конкретно, Саудијска Арабија као одговор на санкције може да размотрити мере као што су повећање цене нафте до 200 долара, њена продаја у кинеским јуанима, уместо у доларима, зближавање са Ираном, обустављање дељења обавештајних података са Западом, давање војне базе Русији и прекид куповине америчког оружја.

Према наводима листа, инцидент са Џамалом Кашогијем је показао слабост савеза између САД и Саудијске Арабије. Атмосфера неповерења између земаља доводи до тога да Ријад мора да тражи алтернативу за те односе. Трамп, који се не либи претњи, сам „гура“ своје дугогодишње савезнике да сарађују са Русијом и Кином.

У овом случају Русија, чекајући грешке у Трамповој администрацији, у најбоље време „покреће точак дипломатије“. Руски председник Владимир Путин је одлично упућен у слабости западног савеза и предузима кораке који ће ојачати позицију Русије на Блиском истоку. Како пише лист, Вашингтон по веома ниској цени постепено оставља Русији своје зоне утицаја.

Осим тога, Русија успоставља односе са Египтом, а такође предузима кораке због погоршања односа са САД и Турском, који имају тенденције опоравка после ослобађања америчког свештеника Брансона из турског затвора. Са друге стране, Русија оптужује САД да преко курдских „сиријских демократских снага“ „квазидржаву“ у Сирији, источно од Еуфрата, и на тај начин угрожава турско-америчке односе.

Џамал Кашоги, који је радио за амерички лист „Вашингтон пост“ и који је живео у САД од 2017. године, нестао је у Турској 2. октобра, након што је ушао у Генерални конзулат Саудијске Арабије у Истанбулу. Према речима веренице саудијског новинара, Кашогија су уочи нестанка позвали из Амбасаде због папирологије, а њу нису пустили унутра. После пет сати чекања, један од запослених у Конзулату је рекао девојци да је Хашоги већ отишао и да нема потребе више да га чека.

Према тврдњама саудијских власти, Хашоги је нестао након што је напустио зграду Конзулата и оне тренутно сарађују са турским властима како би се разјасниле околности његовог нестанка. Председник Турске Тајип Ердоган изјавио је да Саудијска Арабија мора да докаже да није умешана у нестанак новинара, као и да су за сада објашњења њених званичника по том питању неубедљива.

Како је саопштио представник Министарства спољних послова Турске Хами Аксој, Анкара је од Ријада добила дозволу да спроведе истрагу у Конзулат Саудијске Арабије у Истанбулу због нестанка Хашогија.

Раније су турски медији саопштили да су током првог прегледања зграде Генералног конзулата турски стручњаци узели узорке тла из дворишта зграде, а такође су користили ултраљубичасто зрачење помоћу којих би пронашли трагове крви унутар зграде. Инспекција је трајала више од девет сати. Према извештајима из медија, полиција је у згради наводно пронашла доказе који упућују на убиство Кашогија.

 

Извор: Srbija Danas/rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ