Регион

ШОК У АМЕРИЦИ: Македонија рекла „НЕ“ Американцима

НАКОН трећег дана дебате у македонском парламенту све су мањи изгледи да би власт и опозиција могли да постигну било какав договор о уставним променама у складу са Преспанским споразумом о промјени имена те бивше југословенске републике у Република Севрна Македонија.

За усвајање уставних амандмана потребна је двотрећинска већина од укупно 120 посланика, а након што су из најутицаније опозиционе ВМРО-ДПМНЕ најавили да напуштају расправу, изгледи да се намакне 81 посланички глас постали су „немогућа мисија“.

Нови ванредни парламентарни избори у Македонији стога постају све извеснији.

Да је опозиција остала чврсто при ставу да је за њих споразум са Грчком неприхватљив јасно је и из одговора који је лидер ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски упутио данас америчком званичнику Весу Мичелу.

Мицкоски је, наиме, Мичелу поручио да је за ВМРО-ДПМНЕ неприхватљив његов захтев да подрже Преспански споразум.

Мичелу је поручио и да за пропаст Преспанског споразума није одговорна опозиција, већ влада Зорана Заева.

Владајућа Социјалдемократска партија Македоније, премијера Заева, оштро је одреаговала на такав одговор Мицкоског.

У саопштењу СДСМ се наводи да је Мицкоски у очима демократског света „срамота за Македонију“, као и да се не разликује од свог претходника и бившег премијера Македоније Николе Груевског.

У СДСМ кажу да је очигледно да Мицкоски има проблем са чланством Македоније у ЕУ и НАТО.

„Ако наставе да блокирају будућност Македоније у наредних неколико дана, парламентарна већина ће расписати ванредне парламентарне изборе“, саопштила је владајућа странка.

Такође, раније данас посланичка група ВМРО-ДПМНЕ одлучила је да се искључи из парламентарне дебате о уставним променама, јер сматра да је јалова и бесмислена с обзиром на то да је и неуспели референдум показао да су грађани против промене имена у Република Северна Македонија.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Fakti.org

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ