Русија

Крим није Косово: Путин поручио да Руси нису отели ово полуострво

– Крим је наш и то не зато што смо ми дошли и нешто зграбили – изјавио је Владимир Путин

Председник Руске федерације, Владимир Путин, изјавио је да Крим није руски зато што су Руси дошли и нешто отели, вец́ зато што је становништво само референдумом тражило да га приме у Русију. Говорећи на заседању дебатног клуба „Валдај“, он је упоредио независност Крима са питањем Косова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Крим је наш… Зашто наш? Не зато што смо ми дошли и нешто зграбили – рекао је Путин.

– Овде влада демократија. Шта је демократија? То је власт народа. Како се она проверава? Помоц́у референдума, избора и тако даље. Људи су изашли на референдум на Криму и гласали: желимо да будемо а) – независни, следец́и корак – желимо да будемо део Руске Федерације – објаснио је руски председник Владимир Путин, а преноси Спутњик.

Путин је такође упоредио ову ситуацију са проглашењем независности Косова, када је одлука донета без референдума, на основу гласања у парламенту, са чиме су се потом сложили сви који су подржавали распад бивше Југославије.

– Хајде да се расправљамо, погледамо документе УН и видимо шта је Повеља Уједињених нација, где пише о праву нације на самоопредељење. Бескрајно ц́емо расправљати. Али ми полазимо од воље људи који живе на овој територији – закључио је Путин.

Крим је поново постао део Русије у марту 2014. референдумом одржаним након државног преврата у Кијеву. За уједињење са Русијом гласало је 96,77 одсто бирача Републике Крим и 95,6 одсто становника Севастопоља. Украјина и даље сматра Крим својом привремено окупираном територијом.

Влада Русије више пута је изјављивала да су становници Крима демократски, у складу са међународним правом и Повељом УН, гласали за уједињење са Русијом. Према речима председника Русије Владимира Путина, питање Крима је „коначно затворено“.

 

Извор: Telegraf.rs/rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ