Свет

НАТО БРОДОВИ НЕЋЕ У АЗОВСКО МОРЕ, РУСИЈА ТО НЕЋЕ ДОЗВОЛИТИ: Брутална порука Сергеја Лаврова Америма и Кијеву!

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров планове Кијева да одржи заједничке војне вежбе са НАТО у Азовском мору сматра нереалним и каже да Москва то неће дозволити

Украјина жели да изведе војне вежбе са НАТО-ом, али тамо се више неће моћи проћи, јер наш договор са Украјином захтева дозволу за пролазак војних бродова у Азовско море, рекао је Лавров у интервјуу за РТ Француска, Пари мач и Фигаро.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Међутим, Украјинци желе да одрже те војне вежбе. Активно их на то подстичу – навео је Лавров.

Према речима шефа руске дипломатије, акције НАТО-а код руских граница имају провокациони карактер.

– Акције попут гомилања наоружања на нашим границама, жеље за модернизацијом транспортне инфраструктуре у Европи како би америчко тешко наоружање и, вероватно, оружје других држава НАТО лакше стигло до наших граница су отворене провокације. Нису провокационе наше вежбе са Кином усред Сибира, већ су такве вежбе НАТО у Украјини, Грузији и у Црном мору – изјавио је Лавров.

Шеф дипломатије је додао да би распоређивање сталних америчких дивизија на територији Пољске било директно кршење Основног акта Русија-НАТО и званична Москва ће пратити такве процесе, јер се то тиче њене безбедности.

– Пратићемо све војне вежбе које сада изводи НАТО у балтичким земљама, Пољској, Румунији, другим државама; распоређивање контингената Немачке, Канаде, Енглеске и Француске на Балтику, у Пољској; идеју наших пољских колега да позову америчку дивизију на своју територију, што ће представљати директно кршење Основног акта Русија-НАТО, који забрањује распоређивање значајних борбених снага на сталној основи на територији држава-чланица НАТО-а из Источне и Централне Европе. То су врло интересантни процеси – изјавио је он.

 

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ