Спорт

НОВАК НА УДАРУ СВЕТСКЕ ЈАВНОСТИ, СЛЕДИ МУ ТЕШКА ОДЛУКА! Да ли ће српски тенисер због убиства ОТКАЗАТИ учешће на турниру?

Српски тенисер Новак Ђоковић и Рафа Надал требало би да Саудијској Арабији22. децембра да одиграју егзибицију, међутим, последњих дана њих двојица су под великим притиском да одложе тај дуел због свирепог убиства новинара Џамала Кашогија од стране власти ове блискоисточне земље.

У томе предњаче организација Амнести Интернешнал која сматра да Саудијска Арабија крши људска права у свим сегментима живота и да треба бојкотовати спортске догађаје у тој држави.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Алан Хогарт, члан британског огранка ове организације сматра да би било најбоље да њих двојица откажу тај меч како би на тај начин показали да су тамо врши репресија на обичним становинштвом или да скрену пажњу светској јавности да се тамо угрожена људска права.

– На Надалу и Ђоковићу је да одлуче где ће играти своје егзибиционе мечеве, али ако већ иду у Џеду волели бисмо да искористе своју популарност да скрену пажњу на угрожавање људских права. Макар један твит о храбрим борцима за људска права у тој земљи био би довољан за почетак – истакао је Хогарт.

Према неким информацијама Ноле и Надал би требало да инкасирају по милион долара за појављивање на тој егзибицији и многи верују да је огранизација спортских догађаја у последње време у ствари вешт план власти у Саудијској Арабији да поправе лош имиџ.

Већ неколико светских бизнисмена повукло је своје послове из Судијске Арабије, а пред отказом је спектакл у америчком рвању које је требало да буде одржано у Ријаду.

– Није на нама да одређујемо које земље би требало да организују спортске догађаје, а које не. Исто тако, јасно је да власти Саудијске Арабије таквим догађајима покушава да маскира ситуацију у свој земљи. Чак и пре екстремног случаја са новинаром Џамалом Кашогијем имали смо изузетно лоше стање људских права и спортисти би морали да схвате да би њихово учешће у свему могло да служи само томе да поправља имиџ властима – поручио је Алан Хогарт.

Светски догађаји у Саудијској Арабији:

Фудбалери Бразила и Аргентине одиграли пријатељски меч

У децембру егзибицију играју Новак Ђоковић и Рафа Надал
За јануар заказан дуел између Јувентуса и Милана у Супрекупа Италије

 

Извор: Kurir sport

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ