Регион

Подмукао плана запада: Амбасада САД у Сарајеву Додику „пакује“ затвор!

Подмукао план да се спречи улазак српског члана у Председништво БиХ. Притисци на Тужилаштво да подигне оптужницу, главни оперативац Кортни Клајн

НИ после избора, политичке тензије у БиХ се не стишавају, а притисци из иностранства не јењавају. Према информацијама до којих су дошле „Новости“, службеници америчке амбасаде у Сарајеву, у покушају да онемогуће Милорада Додика да преузме функцију у Председништву БиХ, притискају Тужилаштво да против њега подигне оптужницу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

За директан утицај на Тужилаштво БиХ, према нашим сазнањима, задужена је Кортни Клајн, руководилац Канцеларије за владавину права у Амбасади САД. Она већ данима седи у тужилачким канцеларијама у Сарајеву и инисистира на томе да се, што пре и на било који начин, припреми оптужница против Додика, и то таква која би омогућила да он буде приведен и да му се одреди притвор.

Иза свега, како наводе наши извори, стоји одлазећа амбасадорка САД Морин Кормак, чији мандат су и обележили оштри сукоби са Додиком и неприкривено мешање у унутрашња питања и политику Босне и Херцеговине. Она је током изборног дана позивала грађане на биралишта, а потом је чак посетила Централну изборну комисију БиХ, кад је било извесно да Додик и СНСД убедљиво воде, покушавајући да форсира причу о нерегуларности гласања.

Избор Додика за српског члана Председништва БиХ узнемирио је представнике западних земаља због његових блиских веза са Москвом, али и због инсистирања на самосталнијој РС и изјавама о могућој независности тог ентитета. Уочи избора увелико се говорило о мешању појединих страних земаља, пре свега Велике Британије, у изборе са циљем да се ослаби Додикова позиција. Укључила се чак и британска обавештајна служба, која је активно радила на том задатку.

У међувремену, на политичкој сцени Републике Српске на помолу је збијање редова. Још пре одржавања октобарских избора, увелико се шушкало да је део функционера опозиционог СДС спреман да уђе у коалицију са Додиковим СНСД на свим нивоима власти. Након последње седнице Председништва СДС у Бањалуци, ово је и дефинитивно потврђено.

– Кључни преговори на релацији СДС-СНСД следе у наредним данима, након што Главни одбор СДС формира тим за преговоре. Део тог тима неће бити председник СДС Вукота Говедарица – каже, за „Новости“, извор из Председништва СДС.

На седници Председништва СДС у Бањалуци кључна полемика се водила о томе да ли СДС треба да уђе у разговоре са СНСД око учешћа у власти, како на нивоу РС, тако и на нивоу БиХ, или да делују заједно само у Сарајеву у заједничким институцијама БиХ.

– Дефитивно, СДС преговара да уђе у власт на свим нивоима. Покрећу разговоре, не само са СНСД, већ и са другим парламентарним странкама из Српске. У тим разговорима циљ је и да се очува странка, да не дође до пуцања на више фракција – тврди извор „Новости“.

Кључ даље судбине СДС сада је у рукама СНСД, који је, с коалиционим партнерима из ДНС и СП, однео победу и у РС и на нивоу БиХ. Иако је СНСД убедљиво најјача карика у коалицији, приближавање СДС могло би да наруши односе у владајућој коалицији, јер би онда део функција на оба нивоа припао СДС, а питање је како ће то прихватити ДНС и СП. Такође, ако би СДС прешао у владајући блок, то би дефинитивно означило крај опозиционог Савеза за промене.

Из СНСД су одмах после избора поручили да желе српско јединство у Сарајеву и Парламенту БиХ, како би могли да блокирају све штетне одлуке по Републику Српску.

Протекли четворогодишњи мандат у Парламенту БиХ обележила је подељеност српских преставника. Опозиција из Српске је била део власти у Сарајеву, а власт из Српске је била опозиција у заједничким институцијама БиХ.

БАЗА ЗА ЦРНЕ ОПЕРАЦИЈЕ

ДОДИК је, пре избора, изјавио да база „Бутмир“ код Сарајева, где је стационирано 2.000 припадника европских безбедносних снага, представља прихватилиште за „црне операције“. Додик тврди да је намера Запада да од БиХ створи централизовану земљу и да му у томе смета јака Република Српска. Он је изјавио и да 40 британских војника који су летос дошли у БиХ заправо чине камуфлирани обавештајци.

ГОВЕДАРИЦА НАЈАВЉУЈЕ ОСТАВКУ

ПРЕДСЕДНИК СДС Вукота Говедарица поручио је да ће оставку на место лидера странке понудити скупштини СДС. Како је рекао, чланови те странке одлучиће ко ће је водити у наредном периоду.

 

Извор: Novosti.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ