Свет Србија

Раскол ПОТРЕСА ПРАВОСЛАВЉЕ: Ко ће подржати Украјинску цркву и какав ће бити став СПЦ?!

Неминовни раскол у православној цркви постао је и стварност, а јабука раздора између Руске православне цркве и Васељенске патријаршије постала је самопроглашена Украјинска православна црква

Због одлуке Цариграда да почне са одобравањем аутокефалности неканонске цркве у Украјини, што је Руска православна црква назвала расколом, Синод Руске православне цркве објавио је да прекида дијалог са Цариградском патријаршијом. Одлуку Цариграда да повуче акт из 1686. године о предаји Кијевске митрополије у надлежност Московске патријаршије Синод Руске православне цркве назвао је канонски ништавном и у њој је видео утицај политике.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Прекид односа тиче се читаве канонске територије Руске православне цркве, укључујуц́и Украјину и Белорусију.

Још увек није са сигурности познато какве ће последице да остави раздор Цариградске и Московске патријаршије, будући да се већина православних цркава по овом питању још није изјаснила.

– За сада није било званичних реакција, јер Москва не жели да увлачи остале у тај спор. Он је између Москве и Цариградске патријаршије, бар док се не види како ће се ствари даље развијати. Цркве ће морати једном да се изјасне – изјавио је за портал СрбијаДанас верски аналитичар Драшко Ђеновић.

До формирања блокова ће највероватније доћи, међутим уколико до тога и дође, неће бити од кључног значаја за ово питање.

– Бугарска ће вероватно подржати васељенског патријарха, док је ситуација у вези са Румунијом непозната. Јерусалимска и Антиохијска патријаршија немају вернике тако да није ни битно уз кога ће оне бити. Снага се не гледа по томе ко има историјски значај, већ по томе ко колико има верника. Руси имају око 150 милиона верника од 300 милиона православаца и то је оно што је важно.

Српска православна црква, са друге стране, може да се суочи са одређеним последицима овог раскола. Уколико би СПЦ званично стала на страну Москве, македонска црква би могла да пође корацима Украјинаца. Сличан је проблем и са Румунском православном црквом која има жељу да оствари утицај у Тимочкој крајини.

– Ми имамо проблем са православном црквом у Македонији пошто она има пуно верника. Она и сад има високи степен аутономије. Синод Охридске архиепископије може да искористи ову ситуацију – подвлачи Ђеновић.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Srbija Danas

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ