Србија

Шиптари настављају да провоцирају: То што Срби говоре није битно

Посланик владајуће АБК Даут Харадинај рекао је да тим понашањем и таквим речником, Марко Ðурић плаши српске грађане на Косову.

Реагујући на изјаву директора Канцеларије за КиМ Марка Ðурића да одлука косовске скупштине о трансформацији КБС у војску може да има незамисливе последице, посланик владајуће Алијансе за будућност Косова (АБК) Даут Харадинај казао је да то што Ðурић говори „није велика ствар“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– И у време рата нисмо питали пуно. Косово је држава, признало нас је 115 земаља, и када су то чиниле нису рекле да су то и то услови да би нас признали – рекао је Харадинај, преноси Клан Косова.

– Ми смо створили одбрамбени механизам који гарантује суверенитет и територијални интегритет, тако да то шта он говори није ништа битно – тврди Харадинај.

Према његовим речима, тим понашањем и таквим речником, Марко Ðурић плаши српске грађане на Косову. Он је оценио и да би било боље када би Ðурић апеловао на српске грађане да буду део овог механизма, као што су делови механизама попут полиције, обавештајних и цивилних служби.

Посланик АБК је говорио и о томе да ли ће будућа војска Косова моћи да се креће и да буде оперативна и на северном делу Косова.

– Имамо добру сарадњу с НАТО-ом, Кфором. Имамо је у Пећи, Призрену, Гњилану, Ðаковици, и имаћемо и у Митровици. Ми немамо ниједан услов – изјавио је Харадинај.

– Ако говоримо о одбрамбеном механизму, то не подразумева да ће интервенисати или да ће спроводити операције. Ми ћемо бити спремни да одбранимо по сваку цену север Косова, ако буде угрожен, али грађани на северу Косова треба да се осећају сигурним због стварања овог механизма и треба да буду део истог – рекао је Харадинај, преноси Клан Косова.

Харадинај тврди да то неће бити војска која ће бити офанзивна или која ће нападати. Он је рекао да ће будућа војска Косова штитити све грађане на исти начин, без икакве разлике.

– Ми испуњавамо последњи корак и као држава морамо озбиљно да радимо да од следеће године будемо на путу евроатлантских интеграција у НАТО, не само у ЕУ – рекао је закљчио Даут Харадинај

 

Извор: Telegraf.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ