Србија

Ситуација веома забрињавајућа: Од Вучића траже да прогласи окупацију ако Косово добије војску !

Огроман унутрашњи притисак на шефа државе због најављеног формирања Војске Косова. Ту опцију заговарају и неки најближи сарадници председника

УКОЛИКО се војска тзв. Косова и формира, пошто је приштински парламент у четвртак у начелу усвојио три предлога закона која томе отварају пут, председник Александар Вучић биће под жестоким унутрашњим притиском да власти у Београду прогласе окупацију Косова и Метохије, јер је по свим споразумима само КФОР тај који може бити на територији јужне покрајине као војна формација.

Ову информацију „Новости“ су добиле од кредибилног саговорника из самог врха власти, који нам преноси да ту опцију већ дуже заговарају чак и неки најближи сарадници шефа државе, као и поједини представници војног врха. Те сугестије су се, како нам је речено, појачале после захтева Америке у УН да се укине мандат мисији Унмика, што би могао да буде увод у демонтажу Резолуције 1244, која предвиђа и повратак до 1.000 наших војника на КиМ.

Очигледно охрабрени најновијим дешавањима око Унмика, у Приштини су у четвртак брзински усвојили сва три предлога закона којима се предвиђа трансформације Косовских снага безбедности у војску.

Министар одбране Александар Вулин рекао је да је такозвана Војска Косова, војска која се ствара да би претила Србији и Србима.

– Докле год је Резолуција 1244 на снази, на Косову и Метохији не може бити никакве друге оружане силе осим Кфора. „Војска Косова“, у којој нема Срба и против које су и Срби и Србија, је војска која се ствара да би претила Србији и Србима. Дати некажњеним терористима у руке тешко наоружање је претња миру и прилика да понове своје злочине – оценио је министар Вулин.

Ни упозорења Београда, ни оштри протести представника Српске листе у четвртак у приштинском парламенту нису зауставили гласање о законима којима се само затежу односи. А додатна провокација било је и заказивање заједничке вежбе припадника КФОР-а и КБС-а, баш у време када се у скупштини отворила расправа.

Председник Србије Александар Вучић у четвртак је упозорио да ће Србија бити у изузетно тешкој ситуацији ако дође до пријема Косова у Интерпол и формирања војске Косова:

– Гледаћемо да се такве ствари не догоде, а када се догоде, доносићемо одлуке. Наш посао је да тај најгори сценарио довођења Србије у немогућу позицију не буде на сцени.

Поводом турбулентних дешавања у целом региону, Вучић је са Београдског безбедносног форума позвао на очување мира:

– То је једина шанса за све нас да опстанемо.

Одговарају на питање албанског новинара – под којим условима би Србија могла да призна Косово, он је рекао да Београд жели да разговара са Албанцима о компромису:

– Али мора неко и у свету и међу Албанцима да схвати да Србија има своје интересе и своје људе. Не може то да буде списак ваших лепих жеља, па да питате када ће нас Американци натерати да то урадимо. Ако то чекате – нећете никада дочекати. Нема те силе која ће Србију натерати да призна независност.

Вучић је навео и да поштује и цени ставове америчког амбасадора у Београду који је изјавио да неће подржати идеју разганичења због етнички чистијих држава. Председник је, међутим, приметио да Скоту, ако је већ против етнички чистих држава, није постављено питање зашто је одвајао Косово од Србије 2008.

ПОСЛАНИКЕ СРПСКЕ ЛИСТЕ НАЗВАЛИ СВИЊАМА У ПАРЛАМЕНТУ

ШЕФ посланичког клуба Српске листе Игор Симић поручио је у четвртак у приштинском парламенту да се српски посланици категорички супротстављају формирању војске:

– Ни Србима ни Албанцима не требају милитаризација, војне формације и рат, већ економски напредак и мир. Овај предлог закона је противан свим правним актима, не само Резолуцији 1244 СБ УН, већ и самом уставу који је на снази. Можда би међународни представници боље чули наш апел ако бисмо овде користили сузавац, али ми то нећемо радити из поштовања према нашим грађанима које представљамо.

Потом су посланици СЛ напустили салу, а представници Албанаца су их жестоко вређали, називајући их српским свињама.

 

Извор: Novosti.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ