Русија

ЗАСТРАШУЈУЋА ПОРУКА ПУТИНА: Они који нас нападну поцркаваће и…

ВЛАДИМИР Путин је на заседању међународног дискусионог клуба „Валдај“ био замољен да каже шта мисли о опасности да дође до нуклеарног рата.

Шеф руске државе је прво указао да у концепцији његове земље за коришћење нуклеарног наоружања нема такозваног превентивног удара и да то оружје може бити искоришћено само за „узвратни удар“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У наставку је изговорио ове речи које су наишле на дуг и спонтан аплауз:

„Агресор мора знати да ће казна – иако ће се радити о узвратном удару – бити неизбежна и да ће сам бити уништен. Ми, жртве агресије, ми ћемо као мученици отићи у рај. А они ће напросто поцркавати јер неће стићи ни да се покају“.

Путин је у клубу „Валдај“ окривио „глобализацију” за напад у политехничком колеџу у древном кримском граду Керчу, у којем је 18-годишњи студент Владислав Росљаков бомбом и ловачком пушком убио 20 људи и после извршио самоубиство.

„То је резултат глобализације. На друштвеним мрежама, на интернету где је много штетних садржаја за младе. Видимо да се створила читава једна заједница. Све је почело трагичним догађајима у школама у САД”, рекао је шеф руске државе за време дискусије на тему „Свет у којем ћемо живети – стабилност и развој у 21. веку“.

Додао је да је велики проблем што нема глобалне реакције на „промене у свету, посебно у виртуелном простору“. Па нагласио и упозорио истовремено:

„И та трагедија је доказ да за младе не правимо довољно интересантних и корисних садржаја, па се хватају за сурогате хероизма. То и доводи до оваквих трагедија“.

Руски лидер је оценио да се политика украјинских власти своди на трговину русофобијом и антируским расположењима и да Кијев – који је успео да уништи индустрију коју је наследио од СССР – нема другу `робу` за извоз. А та роба, како је оценио, има на Западу прођу зато што је за западне „такозване партнере“ Русије кошмарни сан свака коопреација Русије и Украјине.

Путин је изразио наду да украјинске власти неће кренути путем бившег председника Грузије Михаила Сакашвилија чија је политика, која га је довела до напада на Јужну Осетију, његову земљу „коштала губитка значајног дела територије“.

У наставку је указао да се амерички официри у Сирији понашају одговорније него неки политичари САД.

Упозорио је да свако наметање извана другим земљама има тешке последице и за саме „монополите у међународној политици који губе оријентире и почињу да умишљају да им је све дозвољено“. Потом је додао:

„Те последице смо видели у случају Либије. Хвала Богу, монополарност и монополизам, који су до те трагедије довели, већ одлазе у прошлост и практично су већ отишли“.

Председник РФ је – одговарајући на једно од питања – говорио и о својим односима са Доналдом Трампом.

Прво је за њихов разговор у Хелсинкију рекао да је био „пре позитиван него негативан“ и додао да је боље контактирати него се непрекидно међусобно оптуживати.

Одбацио је тврдње да Трамп не уме и не жели да слуша друге:

„Ми смо имали професионалан и делотворан дијалог. Уверио сам се да он слуша аргументе сабеседника. Ако некога не слуша – тај нека се сам упита зашто“.

 

Извор: Fakti.org

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ