Србија

„Од Срба ћемо направити СУЏУК!“ Стравичне претње Албанаца, ОТКРИВЕН примарни задатак тзв. војске Косова

Сваки договор који су могли да погазе – погазили су

У истом дану када су одлучили да уз дозволу САД формирају војску такозване републике Косово, посланик партије НИСМА (председник Фатмир Љимај, главни преговарач Приштине за дијалог у Бриселу) открио је шта ће бити примарни задатак оружаних сила Приштине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ви сте убили нас 14.000, ми смо убили вас 1.400, нисмо могли више, али бисмо од вас направили суџук – запретио је Миљаим Зека.

Игор Симић, потпредседник Српске листе је прокоментарисао најновију претњу:

– Што се тиче те скандалозне изјаве, како остати прибран и одговорити на културан начин на тако нешто. Ово је само још једна порука како је тежак живот Срба на КиМ. Кад албански представници унутар институција поручују да ће од Срба да направе суџук, онда стављају јасно до знања да формирањем такозване косовске војске желе да направе машину за прављења суџука. Највише забрињава ћутање међународне заједнице, и на противправни покушај формирања војске и на овакве шовинистичке изјаве представника косовских Албанаца.

Аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да би суд за злочине ОВК морао да се позабави изјавом албанског посланика.

– И са српске стране је било злочина, али смо ми процесуирали, а господин сада директно признаје да је уплетен у убиство 1.400 Срба, мада је та бројка далеко већа. Ово је порука међународној заједници да мора да казни злочинце из редова ОВК, иначе ће остварити своје претње и наставити са убијањем.

С друге стране, војни аналитичар Владе Радуловић сматра да су промене у овом тренутку „козметичке“ и да остаје да се види какав ће бити став Кфора по том питању.

– Врло је упитно да ли би патролирали админстративном линијом. Морали би да добију дозволу од Кфора за било какву патролу и питање је онда каква би била реакција Србије ако би се појавили на северу Космета. То што су они променили назив овом тренутку, то су само козметичке промене. На дугорочном плану иду на то да повећају број људства, али и да пређу са лаког на тешко наоружање, да пробају да иду с тенковима и борбеним возилима. Најбитније је питање како ће се Кфор поставити, јер ово за нас није прихватљиво и свакако ће допринети отежавању било каквог дијалога – наводи Радуловић и додаје да Приштина нема пара у буџету за опремање војске, тако да ће зависити од донација са стране.

 

Извор: Srbija Danas/Alo.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ