Србија

Посланику Двери прети затвор због ПРЕТЊИ СМРЋУ председнику Вучићу и премијерки Брнабић

Изјава посланика Двери Срђана Нога да председника Александра Вучића и премијерку Ану Брнабић треба обесити на Теразијама ако је наша земља дозволила долазак 1,2 милиона миграната, може се подвести под кривично дело претње и угрожавање сигурности.

На основу овога, Више јавно тужилаштво покренуло је предистражни поступак у оквиру којег парламентарац треба да да изјаву у полицији у својству грађанина. Такође, полиција треба да прегледа снимак емисије у којој је Ного претио представницима највиших државних органа. На основу свега тога биће донета одлука о томе постоји ли довољно елемената за покретање кривичног поступка.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према Кривичном законику, оној ко угрози сигурност неког лица претњом да ће напасти на живот или тело, казниће се новчаном казном или затвором до једне године.

Председник Србије Александар Вучић поручио је у петак да су претње опозиције последица тога што немају своју политику, па на тај начин морају да заузимају медијски простор.

– Претње силовањем премијерки је порука свим женама у Србији, претња вешањем је нешто што може да ради само неко ко није сасвим урачунљив и ко носи мајицу жене која је убила и „оверила“ човека – истакао је Вучић за ТВ Пинк.

Он је навео и да никада није тужио медије, а да то ради опозиција:

– Бранићу и Н1, „Информер“, „Новости“ и „Политику“, и све медије, јер је мој посао да заштитим сваког грађанина.

Уставни поредак

Кривични законик у члану 309 предвиђа казне од шест месеци до пет година затвора за онога „ко у намери угрожавања уставног уређења или безбедности Србије позива или подстиче да се силом промени уређење, свргну највиши државни органи или њихови представници“. Међутим, судска пракса показује да тужилац реагује тек у случајевима када изјаве оних који позивају на рушење уставног поретка прате и елементи силе.

 

Извор: Srbija Danas/Novosti.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ