Свет

УВЕК ЈЕ БИО ЋУТЉИВ И ИМАО ЈЕ СУМОРНУ ФАЦУ: Један од осумњичених за Кашогијево убиство је шпијун, а радио је две године у Лондону

Један од осумњичених за убиство саудијског новинара Џамала Кашогија, Махер Абдулазиз Мутреб, наводно је био обучаван за шпијуна у корист саудијске државе, преносе страни медији.

Турски медији су Мутреба идентификовали као једног од 15 чланова тима осумњичених саудијских агената за које тврде да су у Истанбул допутовали и отпутовали дана када је Кашоги нестао, 2. октобра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Британски ББЦ наводи да је Мутреб две године радио у Лондону, а саудијски извор га описује као пуковника у саудијској обавештајној служби.

Други, неименовани извор је навео да је Мутреб „обавештајни безбедносни оперативац“, док га у круговима шпијунске обуке називају „суморном фацом“.

„Увек је био натмурен, као да је тужан… И био је веома ћутљив“, тако га описује исти извор, који је потврдио да је Мутреб на фотографијама осумњичених које су медији објавили након Кашогијевог нестанка.

Европски експерт за шпијунажу описао је и како је Мутреб провео две недеље на обуци с њим 2011. године, учећи како да користи технологију коју његова компанија пружа саудијској влади како би могао да изводи циљане нападе на телефоне и компјутере својих грађана.

Ипак, овај експерт оцењује да је Мутреб пре био задужен за физичку шпијунажу него за дигиталну.

Саудијска Арабија је, на основу прелиминарних резултата истраге, синоћ саопштила да је саудијски новинар и дописник Вашингтон поста Џамал Кашоги убијен у конзулату Саудијске Арабије у Истанбулу у тучи са људима које је тамо срео.

Ухапшено је 18 Саудијаца до сада, а смењена су два висока саудијска званичника.

Кашоги је последњи пут виђен 2. октобра, када је улазио у саудијски конзулат у Истанбул, након чега су турски медији тврдили да је тамо убијен и раскомадан, а Саудијска Арабија је те наводе све време негирала.

 

Извор: Kurir.rs/Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ