Србија

Вулин: Тест за НАТО! Албанци формирањем оружаних снага хоће до севера Косова

Фото: Јутјуб

Усвајањем сета закона и одлуком о формирању оружаних снага Албанци прекршили три споразума. Вулин: Тест за НАТО, који гарантује докле смеју дуге цеви

ПОСЛЕ усвајања сета закона у косовском парламенту који омогућава формирање оружаних снага, Београд очекује реакцију међународне заједнице и упозорава да овај потез Приштине угрожава читав регион. Под ноге су бачени Кумановски и Бриселски споразум, као и Резолуција 1244, и наша страна оправдано страхује да је све то припрема за заузимање севера Покрајине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ову перфидну акцију, уз подршку Запада, Албанци су остварили заобилазним путем, односно законским изменама за које нису били неопходни гласови Срба, уместо променом Устава тзв. Косова, који прописује да трансформацију безбедносних снага морају да подрже и српски посланици.

Министар одбране Александар Вулин подсетио је у петак да на простору Косова и Метохије не може бити друге оружане силе осим Кфор:

– Сада је прилика да се види колика је важност и тежина речи НАТО. Председник Вучић је успео да се избори да добије од НАТО гаранције да се никакве оружане формације косовских Албанаца неће појављивати северно од Ибра. То је био један од услова да се потпише Бриселски споразум. Сада је време да НАТО покаже колика је његова реч тешка и да ли се у њу може поуздати.

О томе да ли Београд може да заустави формирање војске Косова, Вулин је, за РТС, рекао да то није питање за Београд, већ за међународну заједницу, која је Резолуцијом 1244 преузела на себе одговорност за свако стање на КиМ, али и за поштовање мира и безбедности. Министар је оценио и да је многим великим силама у интересу да нестану Унмик, Кфор и Резолуција 1244, па да покушају да направе оно што нису успели свих ових година – независну државу Косово.

Закони које је у начелу усвојио косовски парламент изазвали су забринутост, првенствено међу Србима у Покрајини. Они су уверени да ће евентуално формирање војске изазвати несагледиве последице по стабилност у региону, а представници Срба у косовским институцијама поручују да ће изразити протест против поменуте одлуке.

– Предстоји борба унутар скупштинских одбора. Нажалост, мислимо да ће се и тај процес у одборима завршити на исти начин као и на седници Скупштине, јер су Албанци, за разлику од нас Срба, далеко сложнији када је у питању остваривање њихових интереса – каже, за наш лист, Игор Симић, портпарол Српске листе и посланик у косовском парламенту. – Пошто закони ступе на снагу отвориће се простор за подношење жалбе Уставном суду Косова, а искуства из прошлости говоре да ни то неће имати ефекта и да ће закони, иако противни Резолуцији 1244 СБ УН и Кумановском споразуму, само бити потврђени.

Иначе, усвојени прописи предвиђају да косовска војска има мандат на целој територији КиМ, као и све атрибуте оружане формације – врховног команданта, генералштаб, оружје и симболе.

Предвиђено је да војска има до 5.000 активних припадника и да буде мултиетничка, што значи да би у њеном саставу требало да буду и припадници мањина на КиМ, укључујући и Србе. Основни задатак КБС-а биће да штити територијални интегритет самопроглашеног Косова.

ДАЈУ МИЛИОН ЕВРА ЗА ИНТЕРПОЛ

ПАРАЛЕЛНО с формирањем војске, Приштина ради и на другом колосеку, покушавајући да излобира пријем у Интерпол, па је у петак косовска влада одлучила да обезбеди 1,2 милиона евра за Координационо тело за лобирање за чланство у Интерполу. Поводом настојања Приштине да уђе у светску полицијску организацију, у петак је аустријски вицеканцелар Хајнц Кристијан Штрахе рекао да се на питања о чланству у Интерполу и формирања војске не може дати позитиван одговор док се питање Косова не реши на нивоу УН.

 

Извор: Novosti.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ