Свет

Руси потресли цео свет: Повлачење САД из нуклеарног споразума може да изазове РАТ!

Повлачење САД из споразума са Русијом о нуклеарним снагама средњег домета, могло би да изазове рат, изјавио је данас шеф Одбора за међународне послове Савета Руске Федерације Константин Косачев и затражио сазивање седнице Савета Безбедности УН, на којој би се разговарало о „критичној ситуацији“

– Западни савезници САД морали би да направе избор – било да се одлуче за исти пут, што може довести до новог рата, или да стану на страну здравог разума, судећи по инстинкту за самоодржавање. Зато што једва да неко преживи нуклеарни сукоб, који се приближава након једностране одлуке САД о споразуму – написао је Косачев на Фејсбуку, преноси Тасс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је оценио и да би требло да се одрже консултације између четири нуклеарне силе (без САД) и да се хитно разговара на Конференцији о разоружању у Женеви, као и на седници СБ УН.

– Ситуација је критична и претње миру добијају посебан облик – написао је Косачев.

Амерички председник Доналд Трамп рекао је да ће се САД повући из споразума о нуклеарним снагама средњег домета, јер Русија крши тај споразум, али није понудио ниједан пример тог кршења.

Споразум о уништењу ракета средњег и краћег домета из 1987. године забрањује производњу, тестирање и распоређивање нуклеарних и конвенционалних ракета домета од 500 до 5.500 км, и односи се на балистичке и крстареће ракете које се лансирају са земље.

 

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ