Регион

СОРОШ ПЛАТИО ПРОМЕНУ ИМЕНА МАКЕДОНИЈЕ: Контроверзни милијардер дао најмање 45 милиона евра!

Грчки министар одбране Панос Каменос оптужио свог колегу из владе, шефа дипломатије Никоса Коцијаса, да је узео новац од америчког милијардера и њиме платио новинаре, бизнисмене и политичаре како би Преспански споразум прошао

Амерички милијардер Џорџ Сорош платио је најмање 45 милиона евра да би Македонија постигла споразум с Грчком и променила име, открио је грчки министар одбране Панос Каменос.

Он је оптужио колегу из владе, министра спољних послова Никоса Коцијаса, да је узео паре од Сороша и њима финансирао политичаре, новинаре и бизнисмене да би Преспански споразум, који је потписао с Македонијом, глатко прошао. Коцијас је због тога у среду и поднео оставку.

Постоји „план Б“

Према писању грчке штампе, Коцијас се у среду на седници владе жестоко посвађао са Каменосом, који се оштро противи споразуму са северним суседом, те је приликом недавне посете Вашингтону самоиницијативно представио свој „план Б“ за Македонију.

Министар спољних послова оптужио је колегу задуженог за одбрану да се меша у његов ресор. Каменос се, с друге стране, бранио тиме да сваки министар у влади има право да изнесе свој предлог, будући да је био уверен да ће Преспански споразум пропасти јер у Собрању неће бити усвојен.

– Након жучне расправе, Каменос је Коцијаса назвао Сорошевим човеком. Викао је да му је амерички милијардер дао 45 милиона евра за споразум с Македонијом – наводе грчки медији.

Како додају, у питању је тајни фонд из ког су финансирани новинари, политичари, бизнисмени и грчко министарство спољних послова да прогурају Преспаснки споразум.

– Коцијас је приликом свађе са Каменосом затражио од премијера Грчке Алексиса Ципраса да га заштити, међутим, овај је то одбио. Ципрас је седео и посматрао, није хтео да се меша. Због тога је Коцијас, ван себе од беса, поднео оставку, а премијер ју је без речи прихватио – открива штампа у Грчкој.

Додатно је откривено и да су из тајних Сорошевих фондова са милион евра финансирани медији у Македонији и Албанији, као и Православна црква у Грчкој, а циљ је био да се смекша њихов став о Преспанском споразуму.

С обзиром на све то, јавност у Македонији сумња да су Сорошевим парама финансирани и њихови политичари, укључујући премијера Зорана Заева и министра спољних послова Николу Димитрова, који је са Коцијасом и потписао Преспански споразум.

Паре нудили и Глигорову
Медији у Скопљу подсећају да то не би био први пут да су Грци нудили паре Македонцима.
– Покојни председник Киро Глигоров у својим мемоарима, објављеним 2001, открио је да су Грци нудили кофер са пет милиона долара и артефактима непроцењиве вредности. У афери су учествовали некадашњи министар унутрашњих послова Македоније Љубомир Фрчкоски и грчки генерал Николаус Грилакис. Грк је Фрчкоском, који је написао македонски устав, усвојен по отцепљењу од СФРЈ 1991, нудио паре да измени тај највиши државни правни документ и промени име земље.

Глигоров је навео да је био под притиском и да му је Фрчкоски предлагао да се нађе с представницима грчке тајне службе како би прихватио грчку солуцију имена – истакли су македонски медији.

Груевском потврђене две године робије
Бившем македонском премијеру и лидеру ВМРО-ДПМНЕ Николи Груевском у петак је потврђена казна од две године затвора због куповине блиндираног возила марке „мерцедес“. Сада судија за извршење кривичних санкција у периоду од осам до 13 дана треба да донесе одлуку о датуму кад ће Груевски да се јави на издржавање казне.

Груевски је, иначе, осуђен због нелегалне набавке „мерцедеса С 600 гард“ 2012, који је коштао 600.000 евра.

 

Извор: Informer.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ