Србија

Српски војник ког би пожелела свака армија (ВИДЕО)

Потпоручник Војске Србије Ђорђе Лапчевић је војник који је недавно проглашен за најбољег припадника Специјалне бригаде у 2018. години. На Међународним војним играма у Белорусији, у конкуренцији такмичара из 18 земаља, освојио је прво место у дисциплини снајперски дуел.

Потпоручник Ђорђе Лапчевић Војну академију је завршио 2015. године и после обуке постао је припадник Војне полиције Специјалне бригаде, преноси РТС.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Затим је распоређен у Батаљон за противтерористичка дејства „Соколови“ на место командира Противтерористичког падобранског тима.

Теоретско усавршавање из те области наставио је на Београдском универзитету где је одбранио мастер рад „Специјалне јединице у борби против тероризма“.

„Успео сам да феномен тероризма, као глобалне претње по светску безбедност, сагледам на један квалитетнији и свеобухватнији начин“, каже потпоручник Ђорђе Лапчевић.

Поред признања за најбољег припадника Специјалне бригаде, прошле године проглашен је за најбољег командира.

„Потпоручник Ђорђе Лапчевић је, пре свега, изузетан старешина и добар друг, јер се ми и приватно дружимо, момак који је и спортиста, увек спреман на изазове, гура он нас, гурамо ми њега. Одличан момак“, каже Ђорђев колега.

Ђорђе је успешан спортиста. Такмичи се у џудоу, кик боксу и ММА. Одличан је и стрелац.

На Међународним војним играма у Белорусији у пару са белоруским колегом био је најбољи у дисциплини снајперски дуел. То је дисциплина у којој после трчања и заузимања положаја треба погодити мету.

„Мора да се покаже изузетна прецизност, тако што се на даљини од 300 метара погоди балон пречника 20 центиметара“, каже млади потпоручник.

Ђорђе истиче да је прецизност гађања важна, али да добар снајпериста мора бити и физички изузетно спреман, концентрисан, сналажљив и да брзо доноси одлуке. Да би извршио задатак мора добро да се камуфлира и непримећено да дође до положаја за дејство.

„Обично имамо времена и могућности за један или два хица и на крају извлачење са позиције, што мора да укључи изузетно познавање кретања по терену, топографију и слично“, каже Ђорђе.

Поред обуке потпоручник Лапчевић и његове колеге пажњу придају и неговању традиције. У септембру су обележили 100 година пробоја Солунског фронта, одајући пошту славним прецима тако што су бициклима прешли пут од Солуна до Београда.

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ