Свет

ДА ЧОВЕК НЕ ПОВЕРУЈЕ! СВИ БИ ТУ ДА ЖИВЕ: Плата је 1.200 евра, кирија само 15, а становник може да буде СВАКО!

У овом шпанском градићу свако би пожелео да живи, пре свега јер је безбедан и нема криминала, а и трошкови живота су и више него мали

Мариналеда је мали град у Андалузији, на самом југу Шпаније у ком се живот одвија на потпуно другачији начин него у Србији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иако и сам географски положај овај градић ставља на листу пожељних дестинација за живот, оно што га заиста чини посебним јесте чињеница да овде нема полиције ни криминала, плате износе око 1.200 евра, док станарина износи свега 15 евра.

Становници Мариналеде без устручавања изражавају своја политичка уверења. У граду нема бљештавих реклама и огласа, а зидове и улице красе графити са порукама подршке и солидарности земљама као што су Куба и Венецуела.

Улице носе називе славних бораца за радничка права, а све одлуке у граду доносе се демократским путем на недељним састанцима. Док остатак Шпаније муку мучи с незапосленошћу, у Мариналеди је остварена готово пуна запосленост. Просечна месечна плата за запослене износи 1.200 евра месечно, а цена станарине износи свега 15 евра.

Једном месечно у граду се обележава тзв. „црвена недеља“, када неко на састанку изнесе идеју о томе како би град могао постати још бољи или лепши. Ако идеја буде прихваћена, волонтери обаве тај посао. Некад је реч о чишћењу улица или о поправкама на кућама. Град има и своју телевизију и радио-канале, полиција не постоји, а нема ни криминала.

У граду становници сами себи граде куће, а право на градњу добија сваки становник који је најмање две године провео као регистровани становник Мариналеде. Тада од локалних власти добија материјал потребан за изградњу куће, а тек након што је изгради, почиње плаћати 15 евра месечно влади како би се рефундирали трошкови коришћеног материјала. Осим тога, власти у помоћ шаљу и професионалне грађевинаре и архитекте, који помажу у изградњи. Међутим, једном изграђене куће се не могу продати, чиме се спречава могућност профитирања.

Градоначелник Мариналеде је искористио свој имунитет како би учествовао у великим акцијама крађе хране из супермаркета коју су потом делили сиромашнима, напомињући да је срамотно то што 30 одсто становника Андалузије нема за хлеб док се истовремено храна у супермаркетима баца.

Градић који својим поретком и борбом против капитализма привлачи пажњу многих, такође многима представља и савршено место за живот. Тако је навала за усељење толика да је уведена чак и листа чекања.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Srbija Danas/Alo.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ