Србија

ШТА СЕ ДЕШАВА? ТРАМПОВ ЧОВЕК УПОЗОРИО СРБЕ: У Србији рат до истребљења

Ривали САД, а пре свих Русија и Кина, шире политички, војни и трговински утицај на Балкану свим могућим средствима. Америка то ни по коју цену не сме да им дозволи, поручио је Вес Мичел, главни Трампов човек за овај део Европе.

Ову претњу помоћник државног секретара САД за европске и евроазијске послове изрекао је на конференцији Атлантског савета у Вашингтону, најављујући да ће Вашингтон Москви и Пекингу жестоко одговорити, посебно тамо где се они труде да остваре највећи утицај.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Извори из дипломатских кругова кажу да не треба бити претерано упућен да би се извео закључак да је Мичел, помињући Балкан, пре свега мислио на Србију и Републику Српску, које на западу виде као највеће ослонце Путина и Си Ђинпинга у овом делу света.

На линији ватре

Најаву да ће се нека врста рата великих сила одвијати управо у Србији, јединој преосталој балканској држави која покушава да одржи неутралну позицију и добре односе са свим светским моћницима, саговорници доживљавају као ствар због које би и те како требало да се бринемо.

А што је тако, кривца налазе у Вашингтону, уместо, као Мичел, у Москви и Пекингу. Сукоб ће се, како процењују, одвијати на војном, политичком и економском плану.

Војни аналитичар Александар Радић напомиње да су Американци направили вакуум моћи на Балкану, а да је Србија на линији ватре, што није пријатна позиција.

– Вашингтон је занемарио Балкан, а та заокупљеност западних сила својим проблемима и недостатак препознавања проблема на Балкану довели су до тога да су Руси и Кинези својим утицајем ушли меко, без отпора, без великих улагања ресурса. Управо то сада смета Американцима – примећује Радић.

Ко је опаснији?

За САД је дугорочно много опаснији утицај Пекинга, сматра политички аналитичар Јелена Вукоичић.

– Американци су и даље генерално гледано највећа светска сила, али Кинези ће их престићи за мање од 10 година економски, а свака економска надмоћ пре или касније постане политичка и војна.

Кинези преко Балкана продиру у Европу са својим свежим капиталом и то нико не може да спречи јер западне земље немају тај капитал. Што се тиче Русије, оптужбе Мичела су смешне, Руси ће увек имати преимућство у енергетици, пошто је читава та прича о америчком гасу из шкриљаца најобичнија глупост. Вашингтону преостаје да покушава да нас увуче у НАТО и исцрпљује финансијски.

Према мишљењу консултанта за страна улагања Махмуда Бушатлије, САД упорно праве проблеме.

– Америка не схвата да ће и даље бити велика економија, али да више никада неће бити прва економија света јер нема такву структуру да може да опстане на том месту. Док то не схвати, биће као рањена звер која ће свима стварати проблеме.

Вучић: Не смемо да се мешамо

На питање где је у рату великих Србија, добар одговор недавно је дао председник Александар Вучић.

– Србија је мала земља, која у игре великих сила не треба да се меша. Мир и стабилност по сваку цену – поручује шеф државе.

Неке од Мичелових порука

1. Данашње геополитичко надметање снажно се осећа у централној и источној Европи. Од Балтика до Јадрана, широм Балканског полуострва и кроз Кавказ ривали Америке шире сопствени политички, војни и трговински утицај.

2. Русија је поново војни фактор у овом региону, након инвазије у Грузији и Украјини. Далеко преко сопствене границе.

3. Русија користи манипулативну енергетску тактику, корупцију и пропаганду.

4. Први пут у историји Кина је постала велики играч у централној и источној Европи.

5. Пекинг користи дипломатију дужничке књиге да акумулира инфраструктуру и натера мање нације на уступке.

6. Пекинг је ангажован у непоштеној трговинској пракси, која укључује крађу ИП адреса, привредну шпијунажу и дампинг цене.

7. Кина је 2008. инвестирала мање од милијарде долара у Европи, а 2017. кинеске директне инвестиције у Европи износиле су 42 милијарде долара, а укупне инвестиције 318 милијарди долара.

8. Кина је преузела контролу над 360 европских компанија, а поседује или контролише готово десетину лучких капацитета Европе.

Зашто Мичелове речи имају тежину

-човек од великог Трамповог поверења

-преко њега често Трамп шаље претеће поруке америчким непријатељима

-главни архитекта политике САД према Русији и Кини на Балкану
познат по тврдом ставу према Русији и Кини

-наследио Викторију Нуланд, која је имала велики утицај у вашингтонској администрацији

-стручњак за НАТО и трансатлантске односе

-оно што најави обично се веома брзо обистини, чак и када у први мах не изгледа реално.

 

Извор: Srpski telegraf

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ