Свет

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ „УПАЛИЛИ АЛАРМ“: Трамп уручио „поклон Русији“! ЕВО ШТА СЕ ДЕШАВА

Амерички часопис „Нешнел интерест“ назвао је одлуку предсендика САД Доналда Трампа о изласку из Договора о ликвидацији ракета средњег и кратког домета „поклоном за Русију“.

Како наводи амерички часопис, америчка администрација са више самопоуздања би се, уместо раскида споразума, консултовала са савезницима из НАТО-а и „приморала“ Русију да седне за преговарачки сто, показавши тиме да Кремљ не може да изазвове панику међу чланицама тог блока и тако уништи циљеве међународног договора.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Нешнел интерест“ је назвао поступак Трампа опасним, јер игра Русији наруку. Како наводи лист, у тренутку закључивања споразума, СССР је имао предност у конвенционалном наоружању, а НАТО се држао доктрине „Првог удара“ — примене нуклеарног оружја у случају спољне агресије пре него што то уради противник. Притом, ликвидација ракета средњег и малог домета учинила је немогућом постепену ескалацију од употребе конвенционалног наоружања до нуклеарног удара. Сада, након распада СССР-а, према мишљењу аутора чланка, предност у конвенционалном наоружању је на страни САД и НАТО-а, па раскид споразума штети интересима Вашингтона.

Медији наводе да је Русија заинтересована за раскид споразума и да наводно стално провоцира САД на тај корак сталним кршењем договора. Према мишљењу аутора, Москва покушава да „заплаши“ савезнике Вашингтона претњом регионалног нуклеарног рата.

Аутор назива неодрживим аргумент да САД излазе из споразума како би извршиле притисак на Кину. Према његовом мишљењу, Вашингтон не располаже ракетама које могу да се користе у „ограниченом нуклеарном рату у Азији“ нити базама за њихово распоређивање.

 

Фото Pixabay.com

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ