Србија

ХАРАДИНАЈ: Вучић нема храбрости да призна народу да КиМ не зависи од БГ

Фото: Јутјуб

Премијер привремених косовских институција, Рамуш Харадинај, изјавио је да нико нема разлога да се плаши трансформацјие Косовских безбедносних снага у војску и тврди да председник Србије Александар Вучић нема храбрости да, како каже, „свом народу објасни да живот Косова не зависи од Београда“.

У интервјуу за подгоричку Тв А1, Харадинај је коментарисао наводе председника Вучића да ће тим чином Београд бити „сатеран у ћошак“ због чега се боји „трагичних последица“, оценивши да је то то проблем српских медија и тамошње пропаганде.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– И Вучић и Србија и сви знају да Албанци нису такви. Никад у историји Албанци нису претили некоме ко живи с њима. Вучићу треба храброст да свом народу објасни да живот Косова не зависи од Београда – тврди Харадинај.

Такође, тврди да ће Косово бити безбедније када архитектура безбедносних институција буде окончана.

– Нико не може никоме да прети. И Срби на Косову ће бити безбеднији кад будемо завршили архитектуру безбедносних институција – навео је Харадинај.

Додао је и да га не забрињава то што се министер иностраних послва, Ивица Дачић, како каже, свако мало похвали да је нека нова земља повукла признање независног Косова.

Сматра да Србија, како каже, само губе време са Косовом, а ми, додао је, имамо времена колико год Београд хоће.

Тврди да њедна држава није повукла признање независног Косова.

– Ми смо губили време од деведесете надаље. Нама не може бити горе никада. Тај притисак Србије не може никако да нам отежа живот да бисмо ми једног дана рекли „Е, шта ви мислите у Београду?“ Дачић и остали нека се забављају, ако имају времена и новца за то – поручио је Харадинај.

Он каже да поштује и Србију и вредности српског народа. „Али кад су у питању права мог народа, бирам оно што јесам“.

– Долазим из породице која има свест о томе ко смо и на шта циљамо. Имамо и каноне у поштовању и пријатеља и непријатеља. То нећемо променити ни због неког догађаја, ни због неког интереса. Људи који живе с нама знају да смо достојанствен народ. Реч данас вреди више него потпис – релао је Харадинај за подгоричку Тв А1.

Поштује, каже, свакога, али да увек прво бира свој народ.

– То није само беса. Био сам спреман живот да дам за то – навео је.

Говорећи о односима Приштине и Подгорице, Харадинај је рекао да је са Цром Гором пронађена добра формула за питање демаркације.

Упитан како коментарише то што се у неким приштинским кафићима може видети и застава тзв. „велике Албаније“, на којима је уцртана и Црна Гора, Харадинај није желео да коментарише.

– Не бих то коментарисао. Ја сам изабран да заступам независно Косово, немам никакву одговорност за мапе, визије и идеје. Одговарам само за Косово, које нема никакве претензије према Црној Гори – поручио је Харадинај.

 

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ