Србија

Мигрантима неко манипулише, кад вођа дође на границу, настаје хаос: Хрвати тврде да је покушај пробоја границе унапред осмишљен

Углавном су млади људи, мушкарци у 20-им, 30-им годинама, има тек неколико породица с малом децом

Од око 200 миграната који су јуче око осам сати ујутро покушали из Велике Кладуше да уђу у Хрватску на граничном прелазу Маљевац у Цетинграду, у послеподневним сатима остало их је стотинак. Гранични прелаз Маљевац затворен је до даљег.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Остаћемо на граници, камповаћемо ту све док нам хрватска полиција не дозволи да пређемо границу. Желимо у Европску унију, не желимо у Хрватску ни у Италију одакле нас враћају и туку, већ даље. Сада нећемо одустати, имамо право ићи на боље, у Европу, а само уз помоћ хуманитарних организација и медија то можемо – на одличном енглеском језику рекао је мигрант у Великој Кладуши који тврди да је у Ирану оставио велико имање, три посла и аутомобиле.

Приликом пробијања границе, мигранти су се приближили хрватској полицији, чак су на њих бацали камење, боце и друге предмете које су донели на границу, при чему су три хрватска полицајца задобила повреде, а повређена су и два мигранта. С хрватске стране полиција је поставила ограду, а убрзо су стигли и специјални полицајци. Мигранти који су запосели гранични прелаз углавном су млади људи, мушкарци у 20-им, 30-им годинама, има тек неколико породица с малом децом.

Мештани објашњавају да мигрантима неко манипулише и да је све ово смишљено, како преноси Вечерњи лист.

– Па погледајте оног човека који, када дође међу људе на границу, сви иду за њим, тада настаје комешање, граја. Он је очигледно вођа. Пре неколико дана смо у месту приметили људе који обилазе мигранте и који су им почели говорити да могу преко границе. То су неки волонтери. Они им говоре да могу преко границе, иако они имају модерне мобилне телефоне, сурфују стално и јако добро знају да не могу преко хрватске границе – каже мештанин.

Житељи Велике Кладуше објашњавају да је код њих ипак безбедније него у Бихаћу.

– Тамо је катастрофа, на хиљаде их је. Овде још не нападају нас мештане већ се туку и убијају међусобно. Нису још напали нас, али у Бихаћу нападају и мештане. Неки проваљују у куће, неки чак спавају у хотелу. Ми желимо да се то реши – причају мештани Велике Кладуше.

Министар полиције Давор Божиновић казао је да на хрватској страни границе у Маљевцу има довољно полиције како би граница била сачувана.

– Ми нећемо отићи. Позвали смо и мигранте који су у Бихаћу да дођу у Велику Кладушу да заједно направимо притисак на хрватску полицију да нас пусти – не одустају мигранти.

 

Извор: Telegraf.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ