Регион Србија

Нови ударац Србији: Подгорица развија војну сарадњу с Приштином

Посјета министра одбране Црне Горе Предрага Бошковића Приштини представља „темељ будућег унапређења одбрамбене сарадње Црне Горе и Косова“ — порука је након прве посјете црногорског министра одбране тзв. Косову. Ово је нова провокација према Србији, која је почела када је Подгорица признала лажну државу Косово, каже аналитичар Игор Дамјановић.

Бошковић је, осим састанка са министром косовских снага безбједности Рустемом Беришом, имао и сусрет са Рамушом Харадинајем и Хашимом Тачијем. Бошковић, који је казао да је циљ његове посјете да покаже како је Црна Гора „искрен пријатељ Косова“, није желио да се директно изјасни о питању трансформације косовских безбједносних снага у војску. Наводећи да је то унутрашње питање Косова, црногорски министар одбране је казао да Црна Гора поштује све одлуке суверених земаља, додајући, притом, да је Косово суверена земља.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На ту констатацију брзо је реаговао Бошковићев колега из Србије, министар војни Александар Вулин, који је Бошковића подсјетио да би и Црна Гора, која је недавно ушла у састав КФОР-а, требало да зна да је то мисија установљена на основу Резолуције 1244, у којој се не помиње држава Косово.

​„Подршком непризнатој косовској држави, министар одбране Црне Горе урушава поверење које Срби имају према КФОР-у, а то је превисока цена за учешће два штабна официра“, поручио је Вулин из Пекинга, гдје се налази на позив министра одбране НР Кине.

Осим састанка са челним људима такозване државе Косово, Бошковић је посјету Приштини искористио и да као министар одбране први пут посјети команду НАТО снага на Косову, приликом које је разговарао са командантом КФОР-а, генерал-мајором Салватореом Куочијем. На том састанку је још једном потврђено унапређење сарадње Црне Горе и КФОР-а кроз ангажовање два официра Војске Црне Горе (ВЦГ), а такође је организована и свечана церемонија поводом почетка ангажмана првог од двоје официра ВЦГ на Косову, потпуковника Неџада Рујовића, који ће у оквиру НАТО мисије бити распоређен на позицији замјеника начелника Одсјека за инжињеријске операције/планове у Команди КФОР-а у Приштини.

Коментаришући посјету Бошковића Косову у оквиру које је најављено „унапређење одбрамбене сарадње“ са Приштином, аналитичар Игор Дамјановић истиче да, „иако смо одавно навикли да нас од власти у Подгорици ништа не може изненадити, ова посјета ипак изазива непријатност код већине грађана Црне Горе“.

​„Послије признања лажне државе Косово, гласања за пријем Косова у Унеско, као и гласања против интереса Србије у Генералној скупштини УН, те званичне посјете Приштини премијера Марковића баш на Дан државности Србије, дошла је и јучерашња посјета Предрага Бошковића, током које је најављено, ни мање ни више, него ’унапређење одбрамбене сарадње‘“, каже Дамјановић за Спутњик.

У том смислу, овај аналитичар и ову посјету министра Бошковића види само као „нову провокацију и градацију отвореног признања непријатељства режима Мила Ђукановића према Србији“, које је, како каже, отпочело признањем лажне државе Косово.

„Не мислим да ће из најављене сарадње произаћи неки резултати, јер ни лажна држава Косово, а ни Црна Гора немају капацитета за озбиљније улагање у ресор одбране. Међутим, јучерашњи непријатељски испад министра Бошковића пажљиво је темпиран баш у вријеме када САД противно Резолуцији 1244 СБ УН покушавају да наметну формално конституисање војске лажне државе Косово, у којој би главни узор и традиција била генерисана из терористичке ОВК, а командни кадар регрутован из редова окорелих зликоваца“, предвиђа Дамјановић.

„У том смислу, непријатељски акт министра Бошковића према држави Србији, дубоко је, прије свега, штетан по стратешке интересе Црне Горе. Сматрам да је инициран споља од стране евроатлантистичког лобија, на сличан начин као што је раније изнуђено увођење санкција Руској Федерацији или протјеривање руских дипломата“, јасан је саговорник Спутњика.

 

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ