Србија

Вучића и краља Александра хрвати прогласили терористима! Вучић: Срби и Хрвати морају да се зближе ако желе да опстану!

На Хрватској радио-телевизији јуче су у емисији „Добро јутро, Хрватска“ рекламирани филм „Сто година србијанскога терора у Хрватској 1918-2018“ Јакова Седлара и ревизионистичка књига и филм „Мит о Јасеновцу“. На плакату за филм „Сто година србијанскога терора у Хрватској“ изнад хрпе пожутелих лобања налазе се ликови краља Александра Карађорђевића, Светозара Прибићевића, Милорада Пуповца и Александра Вучића.

Из Хрватске редовно стижу провокације, али сада су комшије отишле корак даље. На државној телевизији промовишу фалсификовану историју у којој се релативизује фашизам, умањује број жртава у Јасеновцу, а Срби оптужују за стогодишњи терор иако је из Хрватске само у протеклом рату протерано више од 250.000 Срба.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Вучић ексклузивно за Курир поручује да мржња никоме не доноси добро.

– Мени је жао тих људи који то раде и жао ми је свих оних који мисле да мржњом према некоме могу да донесу неко добро свом народу. Ја ћу, упркос тим изливима мржње према Србима, пре свега страдалим у Јасеновцу, а ја сам им мање-више ту успутна појава, рећи да сам уверен да, без обзира на њихове жеље и намере, Срби и Хрвати ће морати да раде заједно и мораће да буду ближи једни другима у будућности уколико желе да опстану – каже председник Србије.

У студију су били организатори тзв. Фестивала родољубивог филма, а водитељка је наставила одушевљено да представља ревизионистичко штиво.

– Ту је и „Мит о Јасеновцу“ Романа Лељака. Драго ми је да сте и њега укључили, он је пуно истраживао о овоме, тако да ће бити занимљиво погледати његова два филма – рекла је водитељка док је зумиран наслов „Мит о Јасеновцу“, књиге која иначе релативизује фашизам, умањује број жртава логора у Јасеновцу и благонаклоно гледа на усташки покрет и НДХ.

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић каже за Курир да је скандалозна подршка ХРТ идејама које су баштинили нацисти и фашисти у нацистичкој творевини НДХ:

– Терор, масовна убиства стотина хиљада Срба, логори за децу, и то једино у историји на територији НДХ, последица су деловања хрватских усташа и других који су мислили слично, а једини који је заиста био жртва од тог времена до данас јесте српски народ који је живео и живи данас на територији Хрватске. А чињеница да су за ту манипулацију употребили слике Пуповца и Вучића само говори о искрености када се прича о правима Срба у Хрватској и жељи да се граде добри односи са комшијама.

Милорад Пуповац
Узбуна и говор мржње

Председник Српског националног већа Милорад Пуповац каже да у последње четири године изразито расте говор мржње према Србима:

– Један од главних промотера тога је, уз Католичку цркву и дела хрватских политичара, и ХРТ. И овај последњи догађај упућује на узбуну у српско-хрватским односима.

РЕАКЦИЈЕ:

Ивица Дачић
шеф српске дипломатије

Господо, тужно је и дрско то што радите

– Господо Хрвати, тужно је и дрско то што упорно покушавате да фалсификујете историју и релативизујете злочине почињене током НДХ. Истину о злочинима у Јасеновцу не можете да сакријете, а она, да вас подсетим, гласи: Јасеновац је један од највећих и најмонструознијих логора у Европи. Хрвати и њихова телевизија не могу то да сакрију.

Милош Вучевић
градоначелник Новог Сада и потпредседник СНС

Хрвати су кривци који кривотворе историју

– Цео овај скандал на државној телевизији Хрватске видим као реакцију кривца кога гризе савест и који покушава да кривотворењем историјских чињеница сакрије сопствену одговорност за распад заједничке државе. Хрвати знају да им је слободу донела српска војска, која је за то платила најскупљу цену у вери да ослобађају словенску браћу.

Миодраг Линта
председник Савеза Срба из региона

Подмукла опседнутост

– Ово је још једна потврда да је чиста илузија да ће Хрватска бити добар комшија и партнер Србији. Њихова опседнутост Србијом не изненађује, све је то већ виђено. На власти је ХДЗ, којој је главна тема усташтво, чији је циљ да затре све што је српско до Земуна. Истовремено, Хрвати на подмукао начин, кроз културу, филм, музику, па и ревизију историје, покушавају да од Срба направе злочинце. Хоће чак и садашњу Србију да представе као државу са аспирацијама на хрватску територију, што је потпуно апсурдно и бесмислено.

Саша Милошевић
потпредседник Српског народног већа

Бескрупулозност

– Ова реклама не изненађује, то је нешто што се требало очекивати. Тражити истинитост или логичност, а камоли саосећање од тако бескурпулозних типова јесте узалудно. Оно што жалости, што забрињава јесте то да не видимо снаге које ће ситуацију променити и да је премало оних који увиђају да се оваквим и сродним иницијативама насрће и на саме основе демократије у Хрватској.

 

Извор: Kurir.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ