Свет

РУСКИ ЕКСПЕРТ О ТРАМПОВОЈ НУКЛЕАРНОЈ ПРЕТЊИ: Русији треба оружје којим Америку може да уништи једним ударцем

Русија би требало да развије способност да уништи Сједињене Америчке Државе једним ударцем ако жели да убеди Американце да окончају трку у нуклеарном оружју и врате се за преговарачки сто, сматра Константин Сивков, руски војни експерт и председник Академије за геополитичке проблеме.

Како би сузбила агресију са Запада, Москва не би требало да се такмичи с Вашингтоном у броју атомских бомби, пише Констатин Сивков.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Академије за геополитичке проблеме верује да би „асиметрични одговор“ био много боље решење за Русију јер је у стању да направи нуклеарно оружје снажније од 100 мегатона.

Ако би области „критично опасне за геофизичке услове у Сједињеним Државама (попут супервулкана у Јелоустоуну и раседа Сан Андреас)“ биле мета таквих бојевих глава, такав напад би „гарантовао уништење САД као државе и целокупне транснационалне елите“, рекао је он.

Константин Сивков

Производња између 40 и 50 таквих мегабојевих глава за интерконтиненталне балистичке ракете или торпеда далеког домета гарантовала би да бар неколико њих стигне до мета без обзира на то како се нуклеарни сукоб Америке и Русије развија, сматра експерт.

Такав сценарио би обесмислио нуклеарни рат великих размера и свео шансе за такав сукоб на нулу, каже Сивков.

Када би Москва имала такво оружје, Вашингтон би коначно почео да разговара с Москвом и одустао би од политике санкција Русији, наводи стручњак.

Председник САД Доналд Трамп упозорио је у понедељак Кину и Русију да намерава да увец́а свој нуклеарни арсенал док се те две земље „не призову памети“.

 

Извор: Kurir.rs/rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ