Србија

СКУПШТИНА СРБИЈЕ: Вукадиновић Брнабићки – Немац Вам је опалио шамар

Премијерка Србије Ана Брнабић најавила је да ће Влада „у најкраћем року“ предложити Скупштини да крене у измене Устава.

Ана Брнабић је, одговарајући у Скупштини на питање посланика Ђорђа Вукадиновића о замеркама Венецијанске комисије на уставне амандмане у области правосуђа, рекла да ће, након што предлог Владе о изменама Устава уђе у парламентарну процедуру, надлежни одбор моћи да настави јавну расправу „ако постоје отворена питања“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На питање Вукадиновића да одговори на „неку врсту шамара у лице“ који је у среду упутио посланик немачког Бундестага Петер Бајер, који се с њом састао и онда да, у име канцелара Ангеле Меркел говори да Србија треба да призна Косово „и де јуре, као што га је признала и фактички“, Брнабић је рекла да он „не представља званичну политику Немачке“.

„Посланик Бундестага је један од многих. Он има своје мишљење, може да га каже. Ми се са тим мишљењем не слажемо. Наше је да са њим разговарамо и пробамо да тај њихов став променимо. Он човек има свој став. Ја га не потцењујем нити га прецењујем“, нагласила је Брнабић.

Она је додала да је посланику Бундестага пренела став Владе Србије да, кад је реч о постизању компромиса око Косова, није добро имати „црвене линије“, а констатовала је да став Бајера дели Немачка, али не и ЕУ и Европска комисија.

Ана Брнабић је поручила да неће да се, пошто је четвртак поподне термин кад премијер и министри одговарају на посланичка питања, цео дан бави послаником Бундестага и његовим ставовима.

Она је нагласила да је политика Вукадиновића и „његових“ била да оду у Вашингтон, па „причају један став“, у Бриселу други, Москви трећи, Пекингу четврти.

Вукадиновић је Ани Брнабић узвратио да никад није био ни у једној власти нити ишао у те центре да преноси ставове, али да му се чини да су баш то последњих година чинили представници власти у којој је она, односно њихов лидер – „и да су, изгледа, сада стигла за наплату нека дата обећања и исцурели неки обећани рокови. И да вероватно одатле потиче оволика нервоза у редовима власти“.

А што се тиче става да је мишљење Петара Бајера „само мишљење једног члана Бундестага“, Вукадиновић је подсетио на пример Андреаса Шокенхофа од пре неколико година, за кога се у Београду такође говорило да је „само један немачки посланик“, и да не представља званичан став Немачке, да би се врло брзо показало да су његове речи о Косову и захтеви у вези са њим, врло брзо преточени у званичан став Немачке Владе, а онда и читаве ЕУ, и тако постали саставни део поглавља 35 у преговорима са Србијом.

 

Извор: nspm.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ