Србија

Американци тврде: Вучић ће наћи решење за Косово и ући у историју

Америчка агенција Блумберг оцењује да је спрски председник Александар Вучић одлучан да уђе у историју као човек који је помирио етничке и територијалне разлике у региону, који иначе „представља синоним за рат“, и цитира Вучића да би решење за проблем између Срба и Албанаца, ако до њега дође, у потпуности променило регион.

У опшином тексту који је настао на основу разговора са председником Вучићем, агенција оцењује да се председник Србије налази у средишту „натезања конопца“ између Истока и Запада и да је он кључан за будућност региона у околностима у којима из ЕУ и Немачке стижу упозорења на опасне последице уколико не буде сарадње регионалних лидера.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Блумберг скреће пажњу на то да се Србији нуди шаргарепа чланства у ЕУ, док истовремено Русија „жарко жели“ да одржи свој утицај, што све заједно, оцењује агенција, ставља на пробу традиционалне односе на Балкану.

Блумберг наводи и да је Вучић, којег описује као „највећег савезника Русије на Балкану“, рекао да неће контрирати немачкој канцеларки Ангели Меркел, ма колико то понекад тешко било.

– Морамо да покажемо правичност и лојалност – рекао је Вучић, наводи агенција у разговору који је вођен у четвртак, у Београду, и додаје да Вучић истиче да разговор са Меркел „није лак“, али је нагласио да никада неће рећи ништа против немачке канцеларке.

Блумберг наводи да се чинило да су Вучић и председник привремених косовских институција Хашим Тачи летос били близу договора, али подсећа да само помињање да укључи размену територија у региону, довео до одбијања међународне заједнице и подстакао страхове од могућег конфликта у нестабилном региону.

Блумберг истиче да је влада Меркел то упоредила са отварањем Пандорине кутије, а да су САД са Доналдом Трампом на челу, деловале отвореније да прихвате ову идеју и наводи Вучићеву оцену да је Вашингтон променио свој став према Београду.

– Америчка администрација је отворенија да саслуша и нашу страну – рекао је српски председник агенцији, која наводи и његове речи да су раније званичници говорили Србији да је потребно да призна независност Косова.

– Сада можемо да разговарамо са Американцима. То је промена. Они су отворили врата и то је добро – рекао је Вучић.

Агенција констатује да се и Вучић и Тачи суочавају са отпором у својим срединама, али да Вучић има подршку српске премијерке и подсећа да су Русија и Кина обећале подржати став Србије. Агенција међутим, скреће пажњу да је Русија опрезна када реч о подршци било каквом договору који би могао да убрза чланство Србије и додатно смањи њен утицај на Балкану. Истовремено тумачи се да би Кина могла да пружи већу подршку Србији, јер своје инвестиције у региону види као пут ка Европи.

Блумберг наводи и да, иако су разговори са Приштином у застоју, Вучић очекује да се поново састане са Тачијем поново ове године.

– Неки људи не воле ме због моје прошлости, неки људи ме мрзе због неких ирационалних разллога, неки људи ме мрзе због рационалних разлога – пренело је Блумберг Вучићеве речи.

Агенција наводи да упркос овој констатацији, Вучић наглашава да је решење проблема између Срба и Албанаца „нешто што ће у потпуности променити овај регион“.

– Наш регион ће бити машина раста за целу ЕУ, и није важно да ли ће бити део ЕУ или на њеном улазу – цитира агенција Вучића и наводи да он није желео да изнесе детаље о потенцијалном договору са Приштином, али да је признао да ће то бити тежак компромис.

– Даћу све од себе да се приближим решењу, јер је то нешто што ће спасити Србију у будућности и сачувати многе животе – рекао је он.

Агенција наводи и констатацију председника Србије да, иако су грађани све скептичнији да ће до чланства у ЕУ икада доћи, то је једини пут напред, и оцењује „да то значи да српски председник слуша Меркелову“.

– Чак сам то рекао данас Русији. Желимо да припадамо таквом типу друштва – преноси на крају свога текста Блумберг Вучићеве речи.

 

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ