Србија

Дачић: Приштина лобира за Интерпол, али биће и оних којима ће џабе дати паре

Чланице Интерпола суочене су са великим лобирањем од стране Приштине, како би Косово постало чланица те међународне организације, каже министар спољних послова Ивица Дачић.

Међутим, како је оценио, то се неће десити на седници Интерпола која је заказана за наредни месец (новембар) у Дубаију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дачић је објаснио да приштински званичници делегацијама нуде новац да дођу на заседање Интерпола, јер неке делегације немају новца да дођу у Дубаи, што је лобирање и да гласају за њихово чланство.

– Сигуран сам да међу онима којима ће дати паре, пошто је тајно гласање, биће и оних којима ће џабе дати паре, јер ће бити против – казао је он за РТС.

Српски шеф дипломатије је објаснио да чланови Интерпола могу бити и неке територије, а не државе, али је напоменуо да је то могуће једино ако је држава сагласна са тим. Он је казао да мисли да је прича о чланству Косова у Интерполу политички мотивисана и да има велику подршку западних земаља.

Рекао је и да је председавајући Интерпола представник Јужне Кореје, који је гласао да на следећој седници на дневном реду буде гласање о Косову, што није у складу са ставом те земље, која је била неутрална приликом гласања за чланство Косова у УНЕСКО.

– Пошто су потребне две трећине гласова, ја не верујем да ће Косово проћи на гласању. Да је УНЕСКО у питању, или нека политичка ствар, могао бих одмах да кажем да 100 одсто то неће бити, али овде смо суочени са великим лобирањем и присуством разних средстава – казао је Дачић, преноси Б92.

Он је навео и да ће се данас или сутра знати да ли ће Савет безбедности УН одржати седницу о ситуацији на Косову и Метохији, али би гласање о дневном реду седнице, јер се неке западне земље противе томе, био преседан.

Он је подсетио да је Кина, председавајућа Савета безбедности УН Косово у новембру, ставила Косово на дневни ред седнице 14. новембра, чему се поједине западне земље противе.

– Алтернатива је гласање о дневном реду, али се то никада није десило – рекао је Дачић.

Шпанија чврсто стоји уз Србију

Он је подсетио да се ноћас вратио из Шпаније где се, између осталог, састао и са шефом Шпанске дипломатије Ђозепом Борељом.

– Шпанија ће чврсто остати уз Србију када је реч о одбрани територијалног интегритета и суверенитета, тако да нема шансе да ЕУ постави као услов за улазак Србије у ЕУ признање једнострано проглашене независности Косова докле год постоји пет чланица које га не признају, докле год не постоји консензус у оквиру ЕУ – казао је министар.

С друге стране, „велики је цинизам када неко ко је признао Косово и тиме нарушио основне принципе међународног права, а то је неповредивост граница, сада говори о томе да су то опасни принципи које ми предлажемо, брине се за границе Косова које нису међународно утврђене. Значи, прво сте срушили границе Србје, територијални интегритет Србије, па сте се сада сетили да уводите те принципе – истакао је Дачић.

Додао је да Србија зна шта јој је чинити.

– Остајемо, наравно, на европском путу, само морамо да будемо чврсти у одбрани наших националних и државних интереса. Док год ЕУ и неке земље мисле да ћемо ми све да урадимо само да бисмо били чланица ЕУ, то је за нас лоше – закључио је Дачић.

 

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ