Србија

САД: Разграничење? Само између независног Косова и Србије

Заменик помоћника државног секретара САД Метју Палмер говорио је за Коха диторе о идеји „размене територија“ Србије и самопроглашене државе Косово.

Упитан на који би начин САД могле да као прихватљиво решење узму у обзир евентуалну размену територија и корекцију граница између Србије и Косова, Палмер каже да САД желе да подрже потпуну нормализацију односа између Београда и Приштине, преноси Глас Америке.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Сваки такав споразум требало би да буде свеобухватан и подразумевао би политичка, безбедносна, економска, трговинска и културна питања. Сматрамо да споразум мора да буде у локалном власништву, треба да буде трајан, да буде прихватљив за обе стране, тако да оно што чинимо јесте да охрабрујемо обе стране да раде заједно преко дијалога под окриљем ЕУ, како би дефинисале потпуну нормализацију и испланирале процес како да се стигне до тога – рекао је он.

Палмер је даље објаснио какав је став Вашингтона.

– Ако би споразум о потпуној нормализацији између Београда и Приштине такође садржао споразум о разграничењу или корекцији границе између Србије и Косова, онда би то био споразум око којег су се заједно сагласиле две независне и суверене државе, што је другачије од динамике унутар одређене једнонационалне државе и што сматрам да није преседан за друге ситуације на Балкану.

Разумем забринутости оних који су јасно изразили ризике да би ово представљало преседан. Постоје ризици и са друге стране. Постоји ризик од дугорочног замрзнутог конфликта у региону који би нарушио мир, стабилност и просперитет за све, тако да сматрамо да је овде питање балансирања ризика и проналажење начина да се ублаже ти ризици – нагласио је Палмер.

 

Извор: Vestionline.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ