Свет

АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ ШОКИРАО БРИСЕЛ: Против Руса се снађите сами, МИ ИМАМО ВАЖНИЈА ПОСЛА!

Пензионисани генерал-потпуковник Бен Хоџис, бивши командант америчке војске у Европи, рекао је у среду да ће САД вероватно бити у рату са Кином.

Говорећи пред великом публиком на Варшавском форуму безбедности у Пољској, Хоџис је рекао да ће европске земље морати да учине више како би осигурале сопствену одбрану упркос “оживљавању Русије“ јер ће САД морати више да се фокусирају на одбрану својих интереса у Пацифику.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“САД-у је потребан врло снажан европски стуб. Мислим да је за најкасније 10 година – није неизбежно, али је врло вероватно да ћемо бити у рату са Кином,“ рекао је Хоџис препуној просторији на Варшавском форуму безбедности, други дан окупљања лидера и војних и политичких стручњака из централне Европе.

“САД немају капацитет да учине све што треба да учине у Европи и на Пацифику како би се суочиле са кинеском претњом,“ рекао је Хоџис. Међутим, Хоџис је поновио да је америчка посвећеност НАТО-у “непоколебљива,“ рекавиши да иако је Трамп доводио у питање корисност овог Савеза, Вашингтон још увек европску безбедност види као један од главних интереса Америке.

“Дакле, видећете да настављамо да улажемо овде у Европи, настављамо да обучавамо, да практикујемо ротационе снаге, као и да трајно додељујемо снаге за евентуалност да ћемо морати да се боримо на Пацифику,“ рекао је Хоџис.

Према речима војске, знаци непосредног рата између Кине и САД укључују тензије у Јужном кинеском мору, Пекингову “константну крађу технологије“ и кинеску контролу прекоморске инфраструктуре, финансирање пројеката у Африци и Европи. У Европи, конкретно, Кина већ поседује више од 10% морских лука, рекао је Хоџис.

Хоџис је био командант америчке војске у Европи од 2014. до 2017. године. Данас је он стратешки стручњак у Центру за анализу европске политике, истраживачком институту у Вашингтону.

Амерички војни аналитичари се не слажи са Хоџисом једино у процени почетка рата са Кином и сматрају да је војни сукоб врло могућ много раније, већ за неколико година. Кина толико угрожава САД економски и војно да је рат неизбежан процењују експерти.

Проблем Америке је у томе што има два опасна противника, Кину и Русију који су практично савезници, а САД не може да води рат истовремено са њима.

 

Извор: Kurir.rs/Business insider

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ