Србија

ДАЧИЋ ПОРУЧИО НЕМАЧКОЈ И АМЕРИЦИ: Србија не мора ништа, осим да ПОШТУЈЕ СВОЈЕ ИНТЕРЕСЕ!

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да га изјаве представника САД и Немачке о статусу Косова и Метохије не изненађују, али подвлачи да, упркос различитим ставовима, Србија ништа не мора, осим да донесе одлуку која се темељи на државним и националним интересима.

Дачић је у интервјуу за ТВ Прва поновио да је Србија спремна на компромис и дијалог који ће донети решење које је у интересу оба народа.

Како је рекао, разграничење је само једна од идеја и добро је да се ситуација променила на међународној сцени и да се инсистира на дијалогу и да нико сада не говори, како је рекао, „треба да буде овако“.

Иако се решење питања КиМ често помиње као услов за улазак у ЕУ, а процес уласка се одлаже, Дачић подвлачи да Србија неће одустати од ЕУ, јер јој је та заједница потребна.

– Швајцарска и Норвешка могу да кажу да им ЕУ не треба, Исланд је на пример одустао од канидатуре, али то су економски развијене земље које немају потребу за том заједницом. Ми смо за европске интеграције, али то не значи да ћемо да нарушимо национални интерес – рекао је Дачић и додао да се нада да ће дијалог довести до позитивног резултата, али да, уколико се то не деси, Србија свакако неће признати једностране акте Приштине.

Упитан за евентуални сусрет председника Србије и Косова Александра Вучића и Хашима Тачија на скупу поводом стогодишњице победе у Великом рату у Паризу 11. новембра, Дачић каже да не верује да ће тада доћи до разговора о КиМ.

– Не знам шта Тачи тада тачно обележава, јер су они изгубили у Првом светском рату. Не верујем да ће се тада разговарати о питању Косова, биће на истом догађају, али не значи да ће разговарати о томе – рекао је Дачић.

Министар спољних послова потврдио је да председник Француске Емануел Макрон долази у Србију и да ће до посете доћи у првој недељи децембра.

Када је у питању чланство Косова у Интерполу и Унеску, Дачић сматра да је то за Косово питање „добијања на државности“, а не стварне жеље да се учествује у раду тих институција.

– Косово не жели да уђе у то да би штитили културно наслеђе и да би се бунили против криминала, јер је цела ОВК финансирана од криминала, они желе да представе да су добили на државности и зато је за нас то статусно питање – објашњава Дачић.

Он је закључио да земље које ниси признале КиМ неће гласати ни за чланство у поменутим институцијама, те да пошто је потребна двотрећинска већина „не очекује да ће захтев проћи“.

 

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ