Свет

ЕУ УПОЗОРАВА ТРАМПА НА НОВУ ТРКУ У НАОРУЖАЊУ: Повлачење из нуклеарног споразума са Русијом опасно и по САД и по свет!

Европска унија позвала је данас америчког председника Доналда Трампа да размисли о могућим последицама које би повлачење САД из нуклеарног споразума са Русијом имало по америчке грађане и свет.

Осим што позивају Русију да остане при споразуму о нуклеарним снагама средњег домета (ИНФ) из 1987. године, државе Европске уније такође очекују „да САД узму у обзир последице њиховог могућег повлачења из ИНФ по сопствену безбедност, по безбедност својих савезника и читавог света“, наводи се у саопштењу ЕУ, преноси АП.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Такође се наводи да је тај споразум био кључни камен темељац европске безбедности и структуре више од три деценије и помогао да се сузбије пролиферација оружја масовне деструкције.

„Свету не треба још једна трка у наоружању која никоме не би донела добро, већ супротно, свима би донела нестабилност“, поручује ЕУ.

Амерички председник рекао је у суботу да ће се САД повући из споразума о нуклеарним снагама средњег домета, јер Русија „годинама“ крши тај споразум и јер тај документ спречава САД да развија ново оружје.

Споразум о уништењу ракета средњег и краћег домета из 1987. године забрањује САД и Русији да поседују, производе и тестирају крстареће ракете са копна у домету од 500 до 5.500 километра.

Раније данас је портпаролка ЕУ Маја Коцијанчић казала да ЕУ позива САД и Русију да се придржавају споразума и да се постарају да се он „у потпуности и доказиво спроводи“.

„Ми сматрамо да је нужно да САД и Русија воде конструктиван дијалог како би очували споразум“, изјавила је она.

Тасс преноси да је Коцијанчић, упитана да ли би Русија била виђена као кривац ако би споразум био раскинут, казала да постоји много питања која почињу са „ако“ и истакла да једино може да каже да ЕУ од Русије очекује да „проблемима приступа у складу са овим споразумом, суштински и транспарентно“.

 

Извор: Kurir.rs / Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ