Србија

ЈУГ СРБИЈЕ – ВЛАСТ ТЕРА НАРОД ДА СЕ АСИМИЛУЈЕ: Око 800 Срба се изјаснили као Бугари

Предстојећи избори за Националне савете националних мањина, који су заказани за 4. новембар, драматично су променили слику националног састава становништва у Пчињском округу.

Мада званичних података још нема, на југу Србије се увелико прича да је у Посебан бирачки списак, у седам општина Пчињског округа, уписано близу 10.000 припадника бугарске националне мањине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Један читалац из Трговишта, који се писмом обратио редакцији Врањских новина каже да су се око 800 становника те општине изјаснили као припадници бугарске националне мањине, уписали у Посебан бирачки списак и тако стекли право да у недељу, 4. новембра, гласају за избор „свог“ Национално савета.

– Као забринути грађанин Пчиње и општине Трговиште, имам обавезу да вас известимо о тој појави у општини Трговиште, која директно угрожава уставни поредак, грађанске слободе и безбедност Републике Србије – пише овај читалац.

Он тврди да се „бугаризација“ становника општине Трговиште врши „под покровитељством“ и директном контролом двојице највиших челника локалне самоуправе – Ненада Крстић председника општине и Александра Колића, председника Скупштине (у општини је на власти СНС)

– Ова гнусна промена националне структуре становништва, у којој се грађани присиљавају да се изјасне као Бугари, спроводи се у канцеларији локалне самоуправе у служби којом руководи Горан Стојановић – стоји у писму забринутог становника општине Трговиште.

Према његовим подацима, до пре дан – два око 800 општинских службеника, радника јавних предузећа и државних установа, изјаснили су се да имају бугарско порекло.

– На овај начин ће, у општини Трговиште, која важи за једну од етнички најчистијих српских заједница, у режији председника општине и његових сарадника, бити драматично промењена структура становништва, а све зарад неких циљева који су нам за сада непознати – пише читалац.

Он у анализи даље упозорава да су акцијом обухваћени само пунолетни грађани, а када се узме у обзир наследни ред са по најмање два детета, овај број се увећава на око 3.000 лица!

– Молимо надлежне државне органе да најхитније предузму све мере из своје надлежности, како би се, ако већ није касно, зауставила ова појава, а да се истовремено покрене истрагу против одговорних за овакав национални злочин против народа и државе – каже се у писму редакцији.

О овој појави у Трговишту огласила се и Народна странка, саопштењем за јавност.

Према последњем попису становника 2011. године, у Пчињском округу је било 7.287 односно 3,54 одсто припадника бугарске националне мањине.

Највише припадника бугарске националне мањине тада је било у Босилеграду 5.839, затим у Сурдулици 734, Врању 589, Владичином Хану 88, Бујановцу 23 и Трговишту 14.

НАРОДНА СТРАНКА: Власт у Трговишту силом асимилује Србе!
Саопштењем за јавност у петак се огласила и Народна странка из Трговишта, тврдњом да тамошња власт насилно мења националну структуру лоокалног становнитва.

– Све су чешће спекулације на тему “бугаризације” становништва, конкретно то значи да се људи из Трговишта под притиском изјашњавају као Бугари. ОО НС-а тражи од општинског руководства и самог председника општине Ненада Крстић да објасни ту појаву, с обзиром да уз дужно поштовање према овој националној мањини, Бугари никада нису живели у Трговишту, о чему сведоче сви предходни пописи – каже се у саопштењу које је потписао председник ОО НС-а Марко Крстић.

Наглашавајући да НС не зна циљ такве акције, из ове странке кажу да знају да ће неко, ако су те приче тачне, морати да одговара.

Подсећајући да је по Уставу насилна асимилација строго забрањена, НС подсећа да “нико не сме насилно и вештачки да мења националну структуру становништва, на подручју где је она етнички чиста”.

– Грађани нису свесни која се и каква штета наноси Трговишту. Не може се неко тек тако изјашњавати да ће данас бити Бугарин, сутра Македонац, а прекосутра Албанац. Долазимо у ситуацији да дозволимо да ће сутра неко тражити да се изјаснимо као Албанци и да ће нам исти ти Албанци тражити територију, као што данас то раде са Косовом, па и са такозваном Прешевском долином. Јер у будућности Трговиште као погранична општина може да има озбиљну последице са самом територијом – каже се у саопштењу.

На крају, не бавећи се разлозима овакве појаве, из Народна странка из Трговишта захтева хитно објашњење од челника општине о овим догађајима.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: infovranjske.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ