Свет

ПРЕТИ ОРУЖАНИ СУКОБ: Украјинци би да доведу НАТО пред Крим

Упркос споразуму из 2003. нови спор између Москве и Кијева због заједничких вода мора. Украјински председник жели да покаже грађанима како је ојачао своје оружане снаге.

Између Украјине и Русије распламсава се нови спор на – Азовском мору. Ако Кијев настави са инаћењем и игнорисањем потписаних договора, могуће је да ће да дође и до оружаних сукоба. Да својим грађанима докаже како је ојачао своје оружане снаге, украјински председник Петар Порошенко чак прети Русији својом авијацијом и флотом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Од 9. до 12. октобра украјинска армија имала је вежбе одбране обале у Азовском мору на којима је учествовало око 500 војника и тридесетак јединица војне технике.

У Кијеву тврде да ће формирати флоту у Азовском мору да би се супротставили руској агресији. Изјавили су да се у Азовско море после ремонта враћа стари совјетски погранични брод „Донбас“, који има два топа и може да гађа торпедима, али не поседује убојите ракете. Украјина у Азовском мору има чамце типа „гјурза“ који су наоружани митраљезима. Броду „Донбас“ ће парирати руски брод „Махачкала“. У Азовском мору Руси имају још савремених торпедних чамаца.

Главни спор је жеља Порошенка да у Азовско море доведе на војне вежбе бродове земаља НАТО, али Русија то неће допустити.

Министар спољних послова Сергеј Лавров је рекао да нису реални планови Кијева и да не треба да размишља о учешћу бродове западних земаља.

Лавров је подсетио да Украјина мора да добије сагласност од Русије за улазак страних бродова у Азовско море.

Ситуација у Азовском мору се погоршала у марту ове године, када су украјински граничари заузели руски рибарски брод „Норд“. После више инцидената, у Кијеву су одлучили да у Азовском мору направе своју војну морску базу.

Русија и Украјина су 2003. закључиле договор о сарадњи и коришћењу Азовског мора и Керченског мореуза.

После 10 година преговарања одлучено је да то море има статус унутрашњег мора, па страни бродови који у њега упловљавају морају да имају сагласност обеју земаља. На основу тог договора сада Русија не жели да им дозволи улазак.

Пошто није спроведена демаркација морске границе догађали су се сукоби руских граничара и украјинских рибара.

Повратком Крима матици још више се закомпликовала ситуација у Азовском мору. Украјина жели да поништи договор из 2003, како би самостално могла да позива у госте бродове западних земаља.

 

Извор: Novosti.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ