Православље

За ваш напредак и за напредак ваше породице, помолите се светим апостолима Петру и Павлу

Свети апостол Петар био је брат Светог Андреја Првозваног и први бискуп Рима, као и један од првих Христових ученика. По рођењу је био назван Симеон, али му је Исус Христос наденуо име Петар.

Постао је један од највећих проповедника хришћанства након силаска Светог Духа. Каже се да је само једном беседом у Јерусалиму успео да у хришћанство преведе 3.000 људи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сматра се да је имао велике исцелитељске моћи. Постоји веровање да је Свети Петар лечио људе од тешких болести чак и само када би његова сенка прешла преко њих.

Страдао је као жртва сплетке Симона Волха који га је бацио у немилост цара Нерона. Погубљен је тако што је разапет на крст, по својој молби са главом на доле, јер се сматрао недостојним да страда на исти начин као и његов Господ.

Светог апостола Павла такође је убио цар Нерон, али с обзиром да је био римски држављанин, нису га разапели већ су му одрубили главу истог дана када је убијен и Петар.

Свети апостол Павле рођен је као Јеврејин и под именом Савле. Постао је хришћански апостол, светитељ, проповедник и књижевник. Аутор је 14 књига и посланица Новога Завета.

Најпре је био фарисеј и прогонитељ првих хришћана који су такође били јеврејског порекла. Савле је гонио Цркву, упадао је у домове верујућих, хватао их и слао у затвор. На путу у Дамаск, да ухапси групу хришшћана, доживео је своје преобраћење. Према сопственим речима, ослепео је од јаког небеског светла и чуо Исусове речи : ”Савле, Савле, зашто ме прогониш?”

Ово искуство чудесно је преобратило Павла у хришћанску веру, па је постао апостол и ватрени поборник и проповедник Јеванђеља, од граница Арабије до Шпаније.

Свети Петар и свети Павле представљени су заједно на православним иконама.

Верује се да Свети Петар држи кључеве од раја и да је поставио ковача на Месец да га окује и сачува за људе. Небеска слама (Млечни пут) и небески крст (сазвежђе Лабуда) припадају њему јер се у народу верује да Свети Петар чува стуб на коме су Земља, небеска слама (Млечни пут) и небески крст (сазвежђе Лабуда).

 

Извор: Opanak.net

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ