Србија

Харадинај наставља са оштрим прозивкама: Газиводе и Трепча су косовски драгуљи и тога се никада нећемо одрећи

– То су наши ресурси и не дамо никоме да то отима, као што би поступила и свака друга независна држава на свету – дао је он образложење

Неће нити никаквих компромиса и уступака са Србијом за нормализацију односа, изјавио је у интервјууу загребачком „Вечерњем листу“ косовски премијер Рамуш Харадинај.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он тврди да „без обзира на сталне српске провокације, не верује да ће доћи до икаквих сукоба и ратова“, јер приштинске власти „раде свој посао и граде државу и њене институције“ и „циљ им је да живе у миру са свим суседима и никада неће изазивати сукобе ни ратове“, али да се „никада неће одрећи косовских драгуља – рудника Трепча или (хидроелектране и језера) Газиводе“.

У опширном интервјууу „Вечерњем“, чији је новинар нагласио да је Харадинај „у неколико наврата већ говорио да су четири генерације његове породице били Албанци католици, док је он сам рођен као муслиман, а ни сам не зна зашто је муслиман“, сам Харадинај је поручио да интервјуа не би ни било да нису у питању хрватски новинари.

– Верујте ми, да нисте из моје драге Хрватске, ја бих вам се извинио и одложио интервју. Ево видите, хрватска је застава увек ту – казао је Харадинај показујући на шаховницу која стоји поред косовске заставе на сточићу у кабинету Харадинаја, који је новинару поклонио литар „љуте косовске ракије“ да је „Загрепчани пробају“.

Прво питање било је зашто се Харадинај противи идеји косовског председника Хашима Тачија о разграничењу, односно размени територија са Србијом.

– Јасно сам рекао да нисам за поделу територија и не желим никакве експерименте са нашом крваво створеном државом. Опасно је говорити о границама и промени територија у нашем региону. Ја сам суштински против те идеје око играња са границама. Нема савршене границе да би сви били задовољни. Мишљења сам да би разграничење довело у питање нашу независност и територијални интегритет. Са Србијом можемо само да преговарамо о међусобном признању – навео је Харадинај.

Он је додао да „неће нити никаквих компромиса и уступака са Србијом за нормализацију односа“.

– За нас је већ компромис што морамо да преговарамо са Србима и заобилазимо болно време рата у којем су над Косоварима извршени злочини – убијали су нас, силовали наше жене, уништили нам привреду… Без обзира на сталне српске провокације, не верујем да ће доћи до икаквих сукоба и ратова, јер ми радимо свој посао и градимо нашу државу и њене институције. Циљ нам је да живимо у миру са свим суседима и никада нећемо изазивати сукобе ни ратове – рекао је Харадинај.

Он је навео да су приштинске власти „све проблеме са Црном Гором, Македонијом и Албанијом решиле“ и да им је „циљ да то постигну и са Србијом, након чега могу да се припремају за чланство у ЕУ и НАТО“.

– А провокације које Александар Вучић и његови министри ту и тамо дижу, као након посете нашег председника (Тачија) Газиводама, то нас не занима и не желимо на то да губимо време – рекао је Харадинај.

Он је изнео тврдњу да је „боље да председник Србије истински ради на приближавању ЕУ“, оптужујући га да „вара свој народ и стално добија политичке бодове на дизању тензија на Косову“, поручујући Вучићу да је „реалност данас независност Косова“.

– На нас међународна заједница не врши никакве притиске да Србима препустимо рудник Трепча или Газиводе. То су косовски драгуљи и нећемо се тога одрећи никада.То су наши ресурси и не дамо никоме да то отима, као што би поступила и свака друга независна држава на свету. Све што је унутар граница Косова то је косовско. Па нећемо, за Бога милога, тражити нешто у Хрватској, Србији или у Македонији – казао је Харадинај.

„Вечерњи“ наводи да је он „на бурну реакцију која је дошла из Србије у вези с оснивањем војске Косова, само одмахнуо руком“.

– Не знам зашто Срби за сваку ситницу дижу тензије. Оснивање косовске војске један је нормалан процес који траје 20 година, од 1999. године. Ми имамо наше снаге. Наша војска је сада обучена по стандардима НАТО и од НАТО. То су мултиетничке снаге у чијим редовима се налазе и Срби – казао је Харадинај.

Он је изнео тврдњу да приштинске власти „за ту одлуку имамо подршку, а не притисак међународне заједнице“.

– На нас нема никаквих притисака, али конзултујемо се са свим чланицама НАТО и то је незаустављив процес. То је нормална процедура. Свака држава мора да има своју војску. Не видим зашто дижу панику у Србији. То ће бити обрамбене, а не јуришне снаге Косова. Њихов циљ и задатак биће чување интегритета и суверенитета Косова, а не окупација и отимање територија другим државама – тврди Харадинај.

Он је у интервјуу напоменуо и да ће му пензионисани хрватски генерал Анте Готовина, оптужен па ослобођен пред Хашким трибуналом за злочине над Србима у „Олуји“, „остати пријатељ за цео живот“.

– Због наших великих обавеза у последње вријеме ретко се чујем са генералом Готовином. Заједно смо све прошли. Имамо исто размишљање – рекао је Харадинај, упућујући Готовини „велики поздрав“.

Наводи се да се Харадинај „осврнуо на своја хапшења на темељу српске потернице сваки пут када би напустио Косово“.

– Не знам стварно где и када и због чега ће ме зауставити, али ја сам сада премијер и имам другачији третман и можда ће ме сада пустити на миру неко време… али никад се не зна“, казао је Харадинај „кроз смех“.

Последње питање Харадинају односило се на то „да ли жели да се кандидује за још један мандат“.

– Ја не идем нигде одавде. Седећу на тој фотељи и не планирам да идем. Одатле идем или у пензију или на гробље – казао је Харадинај, поново „кроз смех“.

 

Извор: Telegraf.rs/Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ