Свет Србија

КОНАЧНА ОФАНЗИВА У ПАРИЗУ: Најмоћнији лидери света за 10 дана решавају питање Косова?!

Преговори Београда и Приштине могли би коначно да се приближе решењу 11. новембра у Паризу, где би председници Србије и тзв. Косова Александар Вучић и Хашим Тачи могли да разговарају са 4 најмоћнија лидера на свету.

Тако би симболично на свечаности поводом стогодишњице потписивања примирје у Првом светском рату почетак пута ка трајном поверењу могли да нађу Срби и Албанци, чија је историја сукоба дужа од једног века.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, како се незванично сазнаје, на великом скупу у Паризу, на коме ће учествовати више од 60 шефова држава, Вучић ће се сигурно састати са Макроном и Меркел, а могуће је и са Тачијем, као и председницима САД и Русије.

„Макрон је највише заинтересован да се успешно заврше преговори Београда и Приштине до почетка следеће године. Волео би то да оствари пошто има много проблема у Француској, па му је потребан неки велики успех на међународном плану, док би Меркеловој више одговарало да до договора Београда и Приштине дође након пролећа и избора за Европски парламент“, каже извор близак дипломатским круговима.

Да ће се Вучић и Тачи састати са Макроном и Меркел 11. новембра најавила је и приштинска телевизија Клан која још спекулише како постоји велика могућност да дан касније њих двојица разговарају са Трампом и Путином који ће такође присуствовати манифестацији у Паризу. С друге стране, званичници Србије и тзв. Косова одбијају јавно да признају значај париске свечаности за решавање косовског проблема.

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да то што ће Вучић и Тачи бити на истом месту не значи да ће се и састати.

„Не верујем да ће се тада разговарати о питању Косова“, поручио је Дачић.

Тачи је такође изјавио да током посете и сусрета које ће имати у Паризу неће бити речи о дијалогу Косова и Србије.

 

Извор: Kurir.rs/Blic.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ