Србија

ВОЈСКА СРБИЈЕ НАЈАВЉУЈЕ: Ускоро ћете видети нашу снагу

Србија ће стогодишњицу величанствене победе у Првом светском рату обележити војном вежбом „Век победника 1918-2018“.

Биће то највећа војна вежба виђена до сада на овим просторима и трајаће од 5. до 11. новембра. Ови маневри биће изведени на девет локација – на војним полигонима на Пасуљанским ливадама, на Пештеру, у Тителу, Међи, Боровцу и Орешцу, као и у рејонима Великог Јастрепца, Зворничког језера и Сремске Митровице.

У војној вежби ће, према речима председника Србије Александра Вучића, учествовати око 8.000 војника, а грађани ће видети знатно моћнију војску Србије него у последње три деценије.

У Министарству одбране кажу да ће у вежби учествовати 538 сложених борбених система Копнене војске и Ратног ваздухопловства и противваздушне одбране.

– Посебно треба истаћи модернизовани тенк М84, борбено возило пешадије М80, самоходну хаубицу 122 мм „Гвоздика“, борбена оклопна возила ПОЛО М83 И БРДМ-2, хаубице 152 мм „Нора“ И вишецевне ракетне бацаче „Огањ“ И „Пламен-С“. Користићемо и самоходна лансирна оруђа „Стрела 10М“ И „Стрела 1“, специјално возило Милош, нове бродове и друго наоружање – кажу у Министарству одбране, напомињући да ће бити приказана и средства која тек треба да буду уведена у наоружање Војске Србије попут Лазара-3, Пасарса и хаубице Нора од 155 мм.

Министар одбране Александар Вулин потврдио је да је војска далеко јача него што је била 2012 године и да ће то и бити приказано.

– Тренутно имамо много бољу опрему и технику и боља су примања запослених у војсци. Међутим, оно што је најбитније јесте да војска осећа да има подршку државног руководства – каже Вулин.

Војнотехничким споразумом са Русијом и Белорусијом стварамо авијацију са којом неће моћи да се носи нико у региону.

 

Извор: Informer.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ