Православље

СНИМАК КОЈИ ЋЕ ВАС НАЈЕЖИТИ: Иконе плачу у српским манастирима и црквама! Знак са неба? (ВИДЕО)

Случајеви мироточења, чак и крвоточења икона забележени су више пута широм света. Иако се најчешће дешавају у црквама, није реткост да иконе замироточе и у домовима хришћана.

Сваки такав случај побуђује посебну пажњу, а у народу се верује да то никако није добар знак. У православној и католичкој традицији феномен крвавих суза на светим иконама Богородице је знак “одозго”. Сузе се појаве кад вернике треба упозорити на покајање и јачање вере. Међутим, оне су знак само онима који верују и прихватају појаву као знак унутар вере.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На Јутјубу се појавио и снимак суза оца Тадеја, које су се појавиле 1. маја 2013. године.

Сличан случај у Србији забележен је у крагујевачкој цркви Светог Саве, када се развило највише полемике око сузе које су потекле из очију Исуса Христа. Текле су три дана, све до празника Усековања главе светог Јована Крститеља. Поновило се то још једном касније, али тада на један дан.

Протојереј ставрофор Живота Марковић, старешина храма, тада је рекао како је прво помислио да је неко попрскао водом Исуса.

„Хтео сам да се уверим да то јесу сузе, па сам прстом пресекао млаз који је текао све до ногу Исуса. Међутим, сузе су наставиле да теку и, што је још чудније, ишле су само до Христових ногу. И ту нестајале. Не престајем да мислим о овоме и зашто се то десило. У Светом писму, на неколико места, помиње се како Господ плаче.

Увек је плакао због наших грехова, а плакао је и над својим пријатељем, васкрслим Лазаром, док је још лежао у гробу. Мислим да је ово опомена за све нас, и свештенике и вернике, да се запитамо да ли смо верници само на речима или и на делу. С друге стране, мислим да је ово и милост божја што је решио да нас опомене“, навео је тада старешина храма.

Научници тај необични феномен третирају као физичку појаву која настаје због кондензације влаге. Али, нико још није објаснио зашто сузе баш очи.

Извор: Kurir.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ