Свет

Америчкој војсци потребне нове мапе Европе, за које је вољна да плати милионе

Министарство одбране Сједињених Америчких Држава бира стручњаке који ће пружити детаљне картографске информације о већини европских земаља, и спремни су да плате за то 50 милиона долара.

Америчка војска је заинтересована за све: слике из атмосфере, обимне макете, геодетске мапе, шеме коришћења земљишта и подземних комуникација, укључујући комуналне мреже, топографске податке, снимке за катастар и контролу и мерење, како у електронском тако и у писменом формату, као и приступ постојећим картографским базама података.

Зона интереса је 31 европска земља, међу којима су Украјина и Грузија, док на списку нема Белорусије, Молдавије и Русије.

Дајте карте и још много тога!

Конкурс је објављен на веб-страници за државне набавке САД, а у трајању уговора од пет година, извођач радова би могао да заради чак 50 милиона долара.

Циљ због кога је Пентагон спреман да потроши толико велику суму новца на прикупљање огромне количине најразличитијих мапа Европе није наведен у документу. Једино што је назначено је да ће се прибављени материјали користити за пред-планирање.

Страх од заглављивања у саобраћајној гужви

Објављивање овог конкурса најављује да су САД одлучиле озбиљно да покрену модернизацију комуникационе инфраструктуре у Европи, која није прилагођена брзом кретању војске, каже потпредседник Међународне јавне фондације „Ескпериментални креативни центар“ Јуриј Бјали.

„Прва истраживања инжењерских служби Пентагона показала су да, у случају потребе, брзо премештање војске на исток неће бити могуће — нема одговарајућих путева, мостова, лука ни аеродрома. Брисел и Вашингтон траже од европских влада да се позабаве преуређењем саобраћајне инфраструктуре, али се очигледно на њих не ослањају. Зато је Пентагон одлучио да преузме иницијативу и да, за почетак, процени обим проблематике“, изјавио је он.

Путеви

Када је реч о путевима, европске комуникације нису намењене оперативном трансферу трупа, а за њихову модернизацију ће бити потребно пуно времена и новца, сматра председник Већа ветерана инжењерских трупа Николај Топилин.

Ипак, како наводи, нема сумње да ће НАТО и, пре свега, главни спонзор Алијансе — САД, решити овај задатак. Легендарни европски ауто-путеви, чак и познате немачке магистрале, изграђени су још за време Хитлера, али нису увек погодни за војну сврху, додаје он.

Совјетско наслеђе

Са друге стране, највише проблема је на истоку, и то у бившим земљама народне демократије и у постсовјетским државама. Путеви у овим земљама су понекад толико уски, да би један камион који се преврнуо био у могућности да потпуно заустави даље кретање војске.

Међутим, Бјали сматра да је тешко да је овде реч о припреми за рат који ће се стварно десити, пре ће бити да је ово још један покушај да се Русији наметне трка у наоружању, и да се Москва увуче у овај процес који много кошта, са ризиком да оштети своју економију.

„О томе су више пута говорили амерички политичари, пре свега јастребови из Сената. Њима не да мира искуство у распаду СССР-а, чија се тактика примењивала из године у годину“, закључује Бјали.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ