Србија

Срби неће смети да критикују тековине борбе ОВК? После формирања „Војске Косова“ и приступа Интерполу, Приштина намеће нови закон

Замислите Србина који ће морати да хвали тековине борбе УЧК? – изјавио је председник Србије

Косово је прогласило независност у време оних који ми данас држе придике, поручио је председник Србије, Александар Вучић и поручио да о детаљима решења косовског проблема не може да говори јер нема ништа што би неко прихватио, додајући да све време тражи компромис.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– На безброј места сам говорио о потреби компромиса, а о детаљима нећу никада да говорим док нешто немамо у рукама. На једну моју реч, која је била нормална, да треба да успоставимо границу, пошто не знам где је данас граница, многи су реаговали. Ја знам шта пише код нас, али када идем на Косово чека ме друга граница коју су поставили они који су владали пре нас 2011. Косово је самопрогласило своју независност 2008, такође за време оних који ми данас држе патриотске придике. 2010. смо својим ужасним потезима допринели пресуди Међународног суда правде, која је на штету наших интереса – објаснио је он.

Вучић је нагласио да све време тражи компромис који би био мучан за обе стране, којим би обе стране изубиле И добиле.

О детаљима када се разговара са више страна никада не треба говорити, каже, ако се нема нешто у рукама.

– Ја немам ништа што би прихватио било ко, па не износим. Никада ниједан акт нећемо доносити без провере код народа и Скупштине. Да ли ћемо имати шта да проверавамо? Плашим се да не – казао је он.

Он је рекао да смо „светлосним годинама“ удаљени од компромисног договора, поново нагласио забринутост због предстојећег покушаја формирања „Војске Косова“, улазак Косова у Интерпол, као и покушај отимања електромреже Србије и рекао да постоје сазнања за још једну ствар коју ће у наредним данима учинити Албанци.

– Чуо сам да ће на дневни ред ставити и забрану критиковања тековина борбе „Ослободилачке Војске Косова“. Замислите Србина који ће морати да хвали тековине борбе УЧК? – поручио је председник Србије.

МОЖЕ ЛИ СЕ 11. НОВЕМБРА У ПАРИЗУ РЕШИТИ КОСОВСКО ПИТАЊЕ?

Председник Србије рекао је како је нереално очекивати да ће 11. новембар у Паризу бити кључан дан за решавање косовског питања, иако ће тамо бити сви они који свакако јесу заинтересовани за то питање.

– Нису нас џабе бомбардовали, из њиховог угла гледано, проглашавали 2008. независност Косова, по њима, и да сада пусте да прође то све без њих, ко је наиван да у то поверује – изјавио је Вучић.

Он је, међутим, нагласио да решења нема без договора Срба и Албанаца.

– Чак и сви други да се склоне, а не треба заборавити да сви имају своје интересе и агенде по нашем питању, није могуће доћи до решења ако нема неког договора између Срба и Албанаца, као основе.

На питање новинара да ли ће се састати са Хашимом Тачијем у Паризу, рекао је да хоће, али у присуству Европљана, ако представници Приштине то буду хтели.

– Састаћу се са Тачијем, јер је боље да разговарамо, него да се дешавају свакојака чуда која се дешавају. Али, нереално је да дође до решавања – нагласио је и поновио да је то тако јер су Срби и Албанци много далеко од постизања компромиса.

 

Извор: Telegraf.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ