Србија

ВОЗАЧКИ СКУПЉИ ОД 10.000 ДО ЧАК 35.000 ДИНАРА: Младим возачима пресешће волан, док све поплаћају неће бити ни за бицикл!

Од 130 школа у Београду моћи ће да ради само тридесетак које су обезбедиле прописани полигон

БЕОГРАД – Обука за будуће возаче вероватно ће поскупети у наредне две-три недеље. Б категорија поскупеће за 10 хиљада динара а Ц, Д, Е и до 30 хиљада динара у односу на садашњу цену. То су прве калкулације, али много више брине податак да ће од 130 школа у Београду моћи да ради само њих тридесетак које су обезбедиле полигон прописан по новом правилинику о обуци.

У МУП-у кажу да је било довољно времена, скоро три године, да се ауто-школе реорганизују и направе одговарајуће полигоне, објавио је РТС.

У ауто-школама тврде да је месечни закуп полигона од 250 до 300 евра, а његова изградња кошта 30 до 40 хиљада евра. Од 130 школа на територији Београда, само 30 има решен полигон, што значи да остали не могу раде док не направе полигон.

„Нагласио бих да доста школа није решило ово питање, нарочито град Београд је проблематичан, због простора, од власништва простора онога који издаје ту површину до свих других детаља које сам навео“, каже Горан Којадиновић из једне ауто-школе.

Полигон може да се налази ван града, а полагање испита је у самом граду. Али то су нови трошкови јер се тиме троши више бензина за Б категорију, па ће и цена морати да порасте за најмање 10.000 динара, кажу у ауто-школама.

За категорије Ц, Д и Е ситуација је још лошија јер су полигони много већи, па ће тако нова цена бити виша за 20 до чак 35 хиљада динара.

„Обука ће за Ц, Д И Е сигурно поскупетио јер захтева нова улагања. Нови аутобуси који мора да се припреме, оптерећење под којим морају да се возе часови за Ц и Е категорију, камион и приколица морају бити 30 одсто оптерећени, приликом испита и приликом часова – самим тим то поскупљује цену часа“, каже Марко Манојловић из ауто-школе „Десетка плус“.

Цене ће формирати свака ауто-школа према својим прорачунима трошкова те неће бити ни прописане ни препоручене цене. Зато је веома битно пре уписа у школу распитати се где се и када обучава јер су многе школе из центра Београда биле принуђење да полигоне изместе у приградска насеља, а то значи много више времена и новца за обуку.

 

Извор: Kurir.rs/RTS/Dragan Milutinović/

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ